Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyre, 14, föll mot sin död från åkattraktionen: Selen felinställd

Tyre Sampson var på semester när händelsen inträffade
The Orlando Free Fall drop tower är nu avstängd tills vidare.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES

Säkerhetsselen på åkattraktionen justerades manuellt innan tonåringen föll mot sin död på nöjesparken i Florida. Det visar en ny rapport efter 14-årige Tyre Sampsons död.

Det var den torsdagen 24 mars i år som Tyre Sampson, 14, föll mot sin död när han åkte en ”fritt fall”-attraktion på Orlandos Icon theme park i Florida.  

Tonåringen, som är från Missouri i USA, gled ur sitt säte och föll i en hastighet på 120 kilometer i timmen. 

Under måndagen släpptes en ny rapport från gällande händelsen från Floridas myndighet med ansvar för jordbruk och konsumenttjänser, Agriculture and Consumer Services (FDACS). 

– Den här rapporten bekräftade vår avdelnings upptäckt att operatören av ”Orlando drop tower” gjorde manuella justeringar av åkturen vilket resulterade i att den var osäker, sa FDACS-kommissionsledamot Nikki Fried vid en presskonferens i måndags, skriver New York Post.

Hon sa vidare att justeringen ”tillät att selens öppning var nästan dubbelt så stor som den normala när den är i låst läge.”

Feljusteringen ska enligt rapporten ha gjort att säkerhetsljusen tändes och signalerade till åkturens elektroniska säkerhetsmekanism att allt var säkert, ”vilket gjorde att åkturen fungerade även om mr. Samson inte var ordentligt fastspänd på sin plats,”.

Det framgår inte vem som gjorde justeringarna eller när.

”Rapporten ger svar på vad som mekaniskt hände och vår utredning går nu in i sin nästa fas om hur och varför det inträffade när vi tittar på potentiella påföljder tillsammans med eventuella regeländringar och förordningar som behövs.” säger Nikki Fried i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida. 

Åkattraktionen är avstängd tills vidare och familjen överväger rättsliga åtgärder. 

För två år sedan dog en anställd på samma nöjespark i samband med en säkerhetskontroll av en annan attraktion.

På bilder från åkturen ser man hur Tyres säkerhetssele sitter högre upp än på de andra.
Foto: Orlando Icon theme park

Nekades andra åkattraktioner

Tyre var 195 centimeter lång och vägde 154 kilo och hade på grund av sin storlek nekats att åka andra attraktioner under dagen med sina vänner på nöjesfältet. 

Hans pappa Yarnell Sampson har tidigare sagt till Fox 35 Orlando att Tyre satt bredvid två av sina kompisar i attraktionen, vilka har återgett att Tyre blev orolig när åkturen började. 

 – Han hade panik när de åkte uppåt. Han sa till sin kompis som satt bredvid ”om jag inte klarar mig, snälla säg till mamma och pappa att jag älskar dem” – för honom att säga något sådant så måste han ha känt att något var fel.

Tyre Sampson var på tivolit tillsammans med vänner från sitt amerikanska fotbollslag.
Foto: Privat

De överlevde olyckorna mirakulöst

Här händer det ofattbara – två gånger på kort tid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.