Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Typiska affärsmän som vill för mycket”

Magnus Breidne, chef för internationella kontakter på Iva, kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.Foto: ©vingerelliotfotografi.se
Ambassadören Anna Lindstedt, Kevin Liu och John Mewalla på väg till Sheratonmötet den 24 januari i år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Affärsmännen Kevin Liu och John Meweellas möte med svenska ambassadören Anna Lindstedt har föranlett en utredning av Säpo. 

Mötet gällde fängslade förläggaren Gui Minhai. 

Nu kommer nya uppgifter om affärsmännens liv i Sverige.

– Det är mycket ”win-win”-snack. De agerar båda som typiska affärsmän i Kina som vill få någonting gjort, säger Magnus Breidne på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Kevin Liu och John Meewella var med på det kritiserade mötet på Sheraton den 24 och 25 januari i år. På mötet ska en person ha sagt till Angela Gui att hon måste lita på honom, om hon vill se sin pappa Gui Minhai igen.

Angela Gui är dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som försvann från sin semesterbostad i Thailand 2015. Hon var inbjuden till mötet på Sheraton den 25 januari i år. Foto: PRIVAT

Kevin Liu är styrelseordförande och John Meewalla är vd på företaget Minisv, som arbetar för att skapa kontakter mellan kinesiska industrier och forskningsinstitut i ”små länder så som Sverige, Norge, Finland och Danmark”, enligt företagets hemsida. 

Träffades på ambassaden i Peking i december 

En av dem som har blivit uppvaktad av företaget är Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, Iva, och deras chef för internationella relationer Magnus Breidne.

– Vi träffades på ambassaden i Kina i december förra året. Vi diskuterade möjliga samarbeten i Kina framöver. Men vi kom inte fram till något konkret, det var bara ett bra möte, säger Magnus Breidne.

En skärmdump från affärsmannen John Meewellas twitterkonto. I bakgrunden syns Ivass Magnus Breidne som säger att fotot är taget på Iva.

Med på mötet i december var också ambassadör Anna Lindstedt. Hon och de två affärsmännen är del av den förundersökning som Säpo genomför gällande ”egenmäktigt förhandlande med främmande makt”, ett brott som kan ge två års fängelse. 

Efter mötet i Peking har Magnus Breidne träffat Kevin Liu och John Meewalla i Sverige en gång i mitten av januari. 

”Typiska affärsmän” 

Enligt Magnus Breidne var Kevin Liu och John Meewalla typiska affärsmän som agerar i Kina. Man vill lova mycket och knyta mycket kontakter.

– Det är mycket ”win-win”-snack. De agerar båda som typiska affärsmän i Kina som vill få någonting gjort, säger Magnus Breidne. 

Magnus Breidne, chef för internationella relationer vid Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, Iva.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Under 2003-2007 var han vetenskapsattaché i Kina. Han är van vid att få liknande propåer från affärsmän som vill starta olika typer av samarbeten.

– De var bra mycket mer uppstyrda än många andra jag träffat, säger Magnus Breidne.

Magnus Breidne var inte på Sheratonmötet säger han själv, däremot träffade han de båda på Iva den 24 januari, strax innan mötet ska ha ägt rum på hotellet. 

Vad tycker det du om det som nu eventuellt har skett och att Säpo har startat en förundersökning?

– Jag är mycket förvånad. Jag känner inte Anna Lindstedt personligen, men jag utgår från att hon är en klok person och det är väldigt förvånande det som har hänt, säger Magnus Breidne. 

– Jag är mycket förvånad att någon av dem skulle tro att de kan påverka situationen kring Gui Minhai.

”En intensiv och kreativ människa”

På företagets hemsida och deras personliga sociala medierflöden gör de båda männen stor sak av affärskontakter de knyter i olika nordiska länder och Finland. 

Bland annat syns bild och text på ett samarbete med Uppsala universitet där Kay Svensson är chef på avdelningen för externa relationer. 

En skärmdump från företaget MiniSV:s hemsida. En MoU är en memorandum of understanding: en sorts överenskommelse utan juridiska bindningar.

På bilden skrivs kontrakt om ett flerpartssamarbete där en kinesisk stad skulle bygga ett nytt sjukhus, men där parterna blev oense om hur sjukhuset skulle utformas. 

– Därför har det samarbetet runnit ut i sanden. Men jag har träffat Kevin Liu flera gånger. Han är en väldigt intensiv och kreativ människa. 

Hade du avbrutit samarbetet med MiniSV, om det funnits, med anledning av att Kevin Liu är föremål för en Säpoundersökning? 

– Man ska inte överskatta Kevin Lius roll i det här samarbetet. Företaget fanns med för att eventuellt finansiera kinesiska forskarstudenter vid Uppsala universitet, men vi hann aldrig så långt innan vi drog oss ur, säger Kay Svensson.

Kay Svensson, chef på avdelningen för externa relationer vid Uppsala universitet.Foto: Uppsala universitet

Vad har du att säga om John Meewalla?

– Jag har bara träffat honom en gång. Jag kan inte säga någonting om honom som person.

Hur reagerade du när du fick höra om det nu kritiserade mötet på Sheraton?

– Jag blev mycket förvånad. Men vi är vana vid Uppsala universitet att ha kontakt med Säpo när det gäller utländska kontakter. Man måste vara medveten om de säkerhetsrisker som finns. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.