Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyngdtäckejätten räknade fel på nästan 70 miljoner

Intervju med Johan Andersson, grundare till Cura of Sweden.
Cura of Sweden ansöker nu om rekonstruktion.
Foto: Pressbild/Cura of Sweden
Cura of Sweden frontades av flera idrottsstjärnor, bland andra före detta elitsimmerskan Emma Igelström.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Tyngdtäcke-företaget Cura of Sweden ansöker om rekonstruktion för att rädda företaget, skriver Breakit.

Minusresultatet för förra året, som styrelsen och ledningen trodde skulle uppgå till 3,5 miljoner kronor, visade sig i stället uppgå till hela 71 miljoner kronor – alltså nästan 70 miljoner mer. 

Cura of Sweden grundades år 2017 av entreprenören Johan Andersson, och har sedan dess frontats av influensers och flera stora idrottsstjärnor – bland andra Emma Igelström och den nu framlidne Börje Salming. 

Under räkenskapsåret som slutade i juni 2020 omsatte bolaget 217,4 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 82,2 miljoner kronor, skriver Breakit.

Men mellan 2020 och 2021 minskade Cura of Swedens omsättning, och under 2021 gick riskkapitalbolaget Verdane in som delägare i företaget. I dag äger Johan Andersson och Verdane mellan 40 och 50 procent var av bolaget, enligt Breakit. 

Utvecklingen för företaget fortsatte neråt, och nu tvingas man alltså ansöka om rekonstruktion.

Företaget: Pressad marknad

I ansökan om rekonstruktion till Sundsvalls tingsrätt, som Breakit tagit del av, lyfter Cura of Sweden flera bakomliggande orsaker. Bland annat att allt flera konkurrenter valt att satsa på tyngdtäcken, vilket pressat ner priserna och mättat marknaden. 

Under förra året visade det sig också att företagets ekonomi var sämre än vad man hade trott. 

Styrelsen och ledningen trodde att minusresultatet för 2022 skulle uppgå till 3,5 miljoner kronor, men det visade sig i själva verket, enligt ett preliminärt bokslut, handla om 71 miljoner. 

På en beräknad omsättning på cirka 100 miljoner kronor. I samband med detta har ekonomichefen valt att lämna, skriver Breakit.

Så mycket tappar din Tesla i värde 

Blockets fordonsexpert: "Svalare marknad".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.