Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tycker att Cilla Benkö hamnar lite snett här”

Mats Larsson om kritiken mot Joe Biden efter orden om "mindre intrång" i Ukraina.
Försvarsexperten Patrik Oksanen är med i Expressens mediepodd ”Lägg ut” om försvaret.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
SR:s vd Cilla Benkö.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges Television och Sveriges Radio ska under krig ”lyda direkt under regeringen”.

Men public service-bolagen är kritiska mot paragraf 24 i sändningstillståndet som enligt SR:s vd Cilla Benkö ”inte är i synk med Sveriges grundlagar”.

Nu svarar försvarsexperten Patrik Oksanen:

– Jag tycker Cilla Benkö hamnar lite snett här, säger han i Expressens mediepodd.

”Medierna” i P1 har tagit upp frågan om SVT och SR:s oberoende i händelse av krig och den så kallade ”lydnadsparagrafen”. 

I sändningstillstånden som reglerar bolagen står att SVT och SR vid högsta beredskap ska vara ”självständiga aktörer med totalförsvarsuppgifter och lyda direkt under regeringen”. 

– Den här paragrafen försöker säga två saker samtidigt och det hör alla att det inte går ihop. Vi har återkommande påpekat för regeringen att den inte är i synk med Sveriges grundlagar, sa Cilla Benkö nyligen till ”Medierna” i P1.

Men försvarsexperten Patrik Oksanen, senior fellow hos tankesmedjan Frivärld, tycker att Benkö hamnar ”lite snett”.

– Det är ganska naturligt att SR och SVT, som bärare av samhällsinformation, har ett uppdrag i totalförsvaret i händelse av krig. Sedan kan man diskutera organisationen – ska de lyda direkt under regering eller riksdag, säger Oksanen i Expressens mediepodd ”Lägg ut!”.

Färre journalister skriver om försvaret

Efteråt utvecklar han:

– Istället för att argumentera att SR inte ska ha en roll i totalförsvaret borde energin läggas på att bygga en avdelning som har vattentäta skott till den vanliga fredstida organisationen samt att föra en diskussion om inte SR borde ligga under riksdagen i stället för regeringen under krig.

I ”Lägg ut” fångar Oksanen det minskande antalet journalister med försvarsområdet som specialitet med hänvisning till siffror han fått från Försvarsdepartmentet.

– På 90-talet uppskattade man att det fanns 25-30 reportrar i Sverige som kunde försvars- och säkerhetspolitik på en djupare nivå, men för ett par år sedan var man nere på att det fanns 5-7 stycken och då räknar man med ledarskribenter.

Enligt Oksanen märks det särskilt i bevakningen av Ryssland.

– Vi har ganska svårt att hantera narrativ, berättelser och uttalanden som kommer från auktoritära stater. Vi förstår generellt inte att de funkar annorlunda än vi och återger dem som om de talar sanning och kör därför ut deras lögner som har syfte att påverka oss.

Senast har Oksanen reagerat över att TT citerade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på hur denne uppskattade Sveriges neutralitetspolitik.

Kängan mot TT

– Utan att berätta för sina kunder och läsare att Sverige inte har någon neutralitetspolitik. Vi har en solidarisk säkerhetspolitik, om krig eller olycka och elände drabbar ett land i Norden eller ett EU-land står inte Sverige vid sidan, liksom att vi förväntar oss att få hjälp.

– Neutralitetspolitiken kastade vi överbord när vi gick med i EU för 27 år sedan. Men Ryssland skulle gärna vilja att vi hade en sådan. Man kan återge vad Lavrov säger, men säg för Guds skull inte att det är sant.

TT kompletterade sin publicering efter Oksanens kritik.

Oksanen tar även som exempel att TV4 tidigare förmedlat citat till svenska folket från Moskva om att det vore bra om ”Gotland var neutralt som på 20-talet”.

– Var Gotland neutralt på 20-talet? Nej, varför säger han då det? Jo för han vill inte att Sverige ska ha militär trupp på Gotland och det vore bra för Ryssland om Gotland var demilitariserat.

Statliga mediekanaler, proxysajter, trollfabriker – varje vecka koordinerar Kreml budskapen i det här maskineriet, enligt Oksanen.

På frågan i ”Lägg ut” hur väl förberedda svenska medier är på krig, svarar han:

– Väldigt dåligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.