Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Twitters vd svarar på kritiken: ”Firar inte”

Twitter har stängt av Donald Trumps konto permanent med anledning av ”risken för fortsatt uppvigling till våld”, uppger företaget. Här är några av hans mest omtalade tweets.
Twitters vd Jack Dorsey försvarar beslutet att stänga av Donald Trump – även om han ser många problem med beslutet.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump har stängts av från flera IT-plattformar efter förra veckans stormning av Kapitolium. Arkivbild.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump stängdes av från Twitter efter stormningen av Kapitolium.

Nu försvarar företagets vd Jack Dorsey beslutet.

”Jag tror det var rätt beslut”, skriver han på mikrobloggen.

Under Trumps tid i Vita huset har Twitter varit hans främsta kommunikationskanal.

Men i och med förra veckans våldsamma stormning av Kapitolium i Washington DC stängdes den frispråkiga presidenten helt av från mikrobloggen. Ett beslut som kritiserats av många, däribland Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som anser att det är en inskränkning på yttrandefriheten.

Men beslutet försvaras nu av Twitters vd Jack Dorsey.

”Jag firar inte att vi tvingades stänga av Donald Trump från Twitter, eller hur vi kom dit. Efter tydlig varning tog vi den här åtgärden, vi tog ett beslut utifrån den bästa information vi hade baserat på hot mot fysisk säkerhet både på och utanför Twitter. Var det korrekt?”, frågar han sig i ett Twitter-inlägg och svarar:

”Jag tror det var rätt beslut för Twitter”.

Riskerar att ”urholka” internet

Vidare så erkänner Dorsey dock att beslutet kommer med stora frågor kring hur Twitter modererar sina användare och hur yttrandefriheten kan skadas av detta.

”Ja vi måste alla titta kritiskt på alla inkonsekvenser i vår policy och hur de efterlevs. Ja vi måste titta på hur vår tjänst kan orsaka distraktion och skada. Ja vi måste ha mer transparens i våra modereringsåtgärders. Allt detta kan urholka ett fritt, öppet och globalt internet”, skriver han.

Twitter är inte enda IT-företaget som stängt av Trump efter stormningen. Samma beslut har även tagits av Facebook, Instagram, Youtube och Snapchat.

https://twitter.com/jack/status/1349510769268850690?s=20

Reinfeldt: ”Det enda positiva för Donald Trump”

USA-experten Gustaf Reinfeldt gästade Expressen TV för att analysera Donald Trumps framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.