Twitter stänger av Donald Trumps konto permanent

”Ny administration kommer installeras 20 januari”.
Twitter har stängt av Trumps konto permanent.
Foto: Twitter
Donald Trump.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Twitter stänger av Donald Trumps konto permanent. 

Sociala medie-jätten uppger att beslutet tagits med anledning av ”risken för fortsatt uppvigling till våld”. Därmed agerar plattformen på hotet som utfärdades när Trump stängdes av efter upploppet i Washington DC.

Två timmar efter det att hans personliga konto stängdes använde Trump det officiella presidentkontot på Twitter. Trump öppnade i dessa tweets, som Twitter snabbt raderade, för att skapa en egen plattform för sociala medier.

I samband med stormningen av den amerikanska kongressen i onsdags gick Donald Trump ut på Twitter för att mana till lugn. Samtidigt skickade han också ut kärleksbetygelser till upprorsmakarna.

– Gå hem, vi älskar er, sa presidenten i en video som lades upp på hans konto.

Senare under natten valde Twitter att stänga av kontot i tolv timmar framåt. Man meddelade också att kontot kunde komma att låsas permanent om Trump fortsatte att bryta mot plattformens regler. 

Och på fredagskvällen agerade sociala medie-jätten på hotet.

Donald Trump avstängd från Twitter

Donald Trump har nu stängts av permanent från Twitter. Kort efter beskedet vid 00.30-tiden, svensk tid, går det inte längre att gå in på hans konto – samtliga tweets är borttagna.

Efter noggrann granskning av de senaste tweetsen från Donald Trump-kontot och sammanhangen runt dem har vi permanent stängt av kontot på grund av risk för fortsatt uppvigling till våld”, skriver Twitter på sin egen plattform.

Man hänvisar till den tidigare varningen och menar att Trump trots den valde att publicera två inlägg som anses bryta mot reglerna. 

När kontot öppnades upp efter avstängningen skrev presidenten:

De 75 000 000 fantastiska amerikanska patrioterna som röstade på mig, AMERIKAS FÖRSTA, och MAKE AMERIKA GREAT AGAIN, vi kommer att ha en GIGANTISK RÖST långt in i framtiden. De kommer inte förolämpas eller behandlas orättvist på något sätt!!!”

Kort därefter följde ytterligare ett inlägg:

Till alla er som har frågat, jag kommer inte att komma till installationen den 20 januari.

Donald Trump hade 88,7 miljoner följare.

Trump använde presidentens officiella Twitter-konto i stället

Men Trump lyckades ändå fortsätta använda Twitter under natten – genom att lägga ut tweets från det officiella Twitter-kontot avsett för USA:s nuvarande president.

”Som jag har sagt under lång tid har Twitter gått allt längre i att bannlysa yttrandefrihet”, skriver Trump.

Han anklagar Twitter för att ha samarbetat med demokraterna och radikalvänstern i ett försök att tysta honom genom att stänga hans konto. Presidenten öppnar för att själv skapa en utmanare till Twitter.

”Vi ser över möjligheterna att bygga vår egen plattform inom en snar framtid. Vi kommer inte att låta oss tystas!”, skrev Trump.

Twitter raderade Trumps tweets från det officiella presidentkontot.

Google kastade ut Parler – Apple kräver detaljerad plan inom 24 timmar

På torsdagen beslutade även Facebook och Instagram att blockera Trump på obestämd framtid – men åtminstone i två veckor framåt. Det innebär att han inte kommer att ha tillgång till plattformarna förrän tidigast efter att Joe Biden installerats i Vita huset.

I ett uttalande på sitt officiella Facebook-konto skrev ägaren Mark Zuckerberg:

De chockerade händelserna under de senaste 24 timmarna demonstrerar tydligt att president Donald Trump avser att använda sin sista tid som president till att underminera den fredliga och lagliga övergångsprocessen till hans valda efterträdare, Joe Biden.

Google kastade under natten mot lördag ut Parler, en app för sociala medier som är populär bland Trump-supportrar, från Google Play-butiken, rapporterar CNBC. Google motiverar det med att appen varken modererar innehållet eller raderar inlägg som uppmanar till våldsamheter. 

Apple har i sin tur gett Parler 24 timmar att presentera en detaljerad plan för att moderera innehåll enligt Reuters. Om detta inte sker eller planen inte bedöms vara acceptabel tas Parler bort från Apples appbutik.

Hot om en andra attack mot Kapitolium som skulle ske den 17 januari har figurerat på Twitter sedan stormningen av kongressen enligt CNBC

Nu har två ministrar sagt upp sig efter kravallerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.