Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Twitter stänger 201 konton – kopplas till ryska agenter

Carlos Monje och Colin Crowel, företrädare för Twitter, på väg in till det stängda mötet i USA:s kongress.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska agenter ska ha använt över 200 twitterkonton för att köpa annonser som skulle påverka de amerikanska väljarna inför presidentvalet.
Foto: TUMAY BERKIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Twitter har stängt ner 201 konton som kunde kopplas till ryska agenter.

Tillsammans med det Kremlvänliga mediehuset Russia Today ska agenterna ha lagt miljontals kronor på att annonsera på Twitter för att påverka USA:s politik, skriver Washington Post.

Nu får företaget kritik för att man inte genomfört någon granskning tidigare.

Det är redan känt att ryska agenter och det ryska kremlvänliga mediehuset RT betalade för tusentals politiska annonser på Facebook för att påverka USA:s presidentval.

Men nu har även microbloggen Twitter meddelat att man har stängt ner 201 konton som kan kopplas till samma ryska agenter, skriver Washington Post. Händelsen meddelades av företrädare för Twitter under ett möte med senatens underrättelsekommitté på torsdagen.

Man har också kunnat hitta tre konton med kopplingar till RT, och slå fast att de har betalat motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor för annonser på Twitter.

Företaget har nu fått kritik för att inte ha genomfört någon egen granskning, likt Facebook.

Mark R. Warner, en demokrat i kommittén, säger till Washington post att informationen var "djupt oroande" och att Twitter "visar en enorm brist på förståelse" om hur allvarligt situationen är.

Twitter har stängt ner 201 konton.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook upptäckte rysk trollfabrik

Vid flera tillfällen tidigare har amerikanska underrättelsetjänster kunnat redovisa påverkansförsök från Ryssland under amerikanska presidentvalet. Underrättelsetjänsterna NSA, FBI och CIA släppte en utredningsrapport i januari i år om att Putin ska ha försökt hjälpa Donald Trump att vinna presidentvalet.


LÄS MER: Trump bad Comey lägga ner Flynn-utredningen


Facebook meddelade i april i år att utländska aktörer kan ha använt Facebook för att manipulera amerikanska väljare och sprida falska nyheter. Företaget kunde i september presentera resultatet av sin egen undersökning: att en rysk trollfabrik har lagt 100 000 dollar på en annonskampanj för att stödja Donald Trump. Detta är olagligt enligt amerikansk lag.


LÄS MER: Utredaren riktar in sig på Trump 


Totalt ska det handla om 470 ryska konton på Facebook som användes för att köpa annonser. Särskilda åklagaren Robert Mueller, som har tillsatts för att undersöka kopplingarna i förra årets val, ska enligt uppgifter få tillgång till detta material.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.