Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Twitter portar politiker för falsk covid-information

Republikanen Marjorie Taylor Greene jämförde tågresor i mask med gaskammare.
Ett av republikanen Marjorie Taylor Greenes Twitterkonton stängs.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Twitter stänger ett av den kontroversiella amerikanska kongressledamoten Marjorie Taylors Greenes konton.

Hon blir portad för att hon twittrar falsk information om covid-19, rapporterar CNN.

Republikanen Taylor Greene har under flera år spritt högerextrema konspirationsteorier.

Marjorie Taylor Greene, republikansk kongressledamot på högerkanten, blir permanent avstängd från Twitter sedan hon i många år spritt konspirationsteorier och twittrat falska påståenden. 

Grunden för avstängningen är ”upprepade brott mot vår policy vad gäller falsk information om covid-19”, säger en talesperson för Twitter till CNN. 

Mot ”kommunistiska demokrater”

Taylor Greene protesterar i ett uttalande.

”Plattformar för sociala medier kan inte stoppa sanningen från att spridas vitt och brett ... Kommunistiska demokrater kan inte stoppa sanningen. Jag står upp för sanningen och folket”, skriver hon.

Avstängningen gäller hennes privata konto som hon använder oftast och som har mer än 465 000 följare. Hon har fortfarande tillgång till det officiella konto hon har som kongressledamot. Detta har mer än 386 000 följare.

Taylor Greene har länge stött ”grundlösa konspirationsteorier”, skriver CNN. Och hon har regelbundet twittrat falska påståenden om utgången i presidentvalet, om stormningen av Kapitolium och andra ämnen.

Missvisande grafik

Twitter har tidigare stängt av henne tillfälligt för att hon twittrat falsk information om valet 2020 och om covid-19.

Direkt anledning till den permanenta avstängningen är att hon spritt missvisande grafik som påstås visa dödsfall relaterade till covid-vaccin, uppger CNN.

Taylor Greene har tidigare uttalat sitt öppna stöd för konspirationsrörelsen Qanon som bland annat hävdar att världen styrs av ett nätverk av djävulsdyrkande pedofiler.

Här är Donald Trumps tweets vi minns

”Trumps viktigaste verktyg som president”. Inslag från januari 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.