Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Twitter fylls med söta kattbilder efter dådet

Polisen vädjade till användare världen över att inte dela bilder på offer – eller sprida information som kan gynna terroristerna i Barcelona.

Svaret?

Bilder på söta katter.

Terrordådet på paradgatan La Rambla i Barcelona har hittills krävts 13 dödsoffer och åtminstone 100 skadade.

Det var på torsdagen som en vit skåpbil körde på människor längs det populära turiststråket i den katalanska huvudstaden – en attack som terrorsekten IS har tagit på sig.

Snabbt efter dådet började bilder på döda och skadade kroppar att spridas i sociala medier, vilket fick framför allt spanska medborgare att reagera – genom att lägga upp bilder på söta katter i stället.

Det som en motreaktion efter att polisen bett användare att inte sprida bilder från platsen för dådet, samt undvika att sprida information rörande polisens arbete, skriver Newsweek och flera andra medier.

”Vi kommer att lägga upp bilder på söta katter så att mördarna inte får exploatera blod och den smärta de orsakat”, skriver en användare på Twitter.

”All styrka, Barcelona. Undvik att dela information som kan nå gärningsmännen”, skriver en annan intill en bild på en katt.

https://twitter.com/Pilibc22/status/898233647018409984

”Precis som de gjorde i Belgien… För att undvika spridning av bilder från attacken, dela bilder på katter. Stå starka, Barcelona”, skriver en tredje.

https://twitter.com/TifonMadridista/status/898228685098147841

En annan användare valde att lägga upp en bild på sin hund i stället.

”Jag hoppas att det här fotot kan skänka lite glädje bland all sorg. Jag har ingen katter, men här är mina hundar”, skriver personen på Twitter.

https://twitter.com/pau_gc_/status/898236602241220609

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.