Twitter-bråket kring tv-polisens gamla inlägg

Hyllades för sommarprat – kritiseras för gamla Tweets.
Nadim Ghazale hyllas för ”Sommar” – och får kritik för grovt språk på Twitter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Polisen Nadim Ghazale är känd från ”Veckans brott”.
Foto: Andreas Rosenqvist
Peter Springare kritiserar Nadim Ghazale.
Foto: PETTER KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson försvarar Nadim Ghazale.
Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT / TT NYHETSBYRÅN

Tv-polisen Nadim Ghazale har hamnat i debattstormens öga efter sitt hyllade Sommarprogram.

Nu tvingas han be om ursäkt för tidigare inlägg med grovt språkbruk på Twitter – där han bland annat uppmanar SD att ”suga hästpenis”.

Förre polisen Peter Springare kritiserar honom skarpt, medan justitieminister Morgan Johansson tar honom i försvar.

”En avbön är på sin plats, för det dåliga språkbruket ber jag om ursäkt”, skriver Nadim Ghazale på Twitter.

Nadim Ghazale får mycket beröm i medierna för sitt ”Sommar i P1” den 12 juli, där han berättar öppenhjärtigt om den rasism och diskriminering han som invandrare från Libanon utsätts för. 

Samtidigt får hans program stark kritik i sociala medier för meningen ”Är du vit, svensk, straight och man – då är du redan inkvoterad”.

Ber om ursäkt

Det uppmärksammade Sommarprogrammet ledde till att kritiker lyfte fram tidigare inlägg på Twitter där han uttrycker sig mycket grovt. Nu pudlar Ghazale, polis i Borås samt känd som debattör och för sin medverkan i panelen i SVT:s ”Veckans brott”, och tar avstånd från sina gamla tweets.

– Jag önskar hänvisa till Twitter där jag har skrivit en uppriktig ursäkt. Nu vill jag släppa det här och gå vidare för min familjs skull, säger Nadim Ghazale, 38.

I flera tweets uttrycker han ånger och understryker att han inte var en offentlig person vid tiden för ”väldigt olämpligt formulerade tweets ... som jag såklart skäms för”.

”Jag är ledsen över hur jag har formulerat mig tidigare. När jag blev en offentlig röst har jag förstått innebörden av att välja sina ord, för ord har betydelse”, skriver han och fortsätter:

”Mänskligt att fela

”Det är mänskligt att fela och fint att ursäkta sig, utvecklas och bli bättre vilket jag såklart blivit sen allt det där gamla som tydligen aldrig preskriberas, och jag kommer såklart inte uttrycka mig så igen.”

Ghazale har bland annat twittrat att ”SD kan suga närmsta inavlade hästpenis” (2015), att Israel är ”mänsklig cancer” (2014) samt ”Fuck er SD & andra rasistsvin, ni är förklädda nazister allihop” (2017).

”Att rösta på SD i missnöje mot de andra partierna är som att äta bajs för att man inte gillar maten”, skriver han på Twitter den 16 januari 2017.

En av Ghazales skarpaste kritiker, hans tidigare poliskollega Peter Springare. står för en kommentar i liknande stil i nättidningen Bulletin:

”Jag tycker ändå att Nadim har skitit i det blå skåpet och får lov att tugga i sig det nu.”

Nadim Ghazale twittrar 2014: ”Fuck cancer, även mänsklig cancer såsom ISIS, Hamas, Israel och Putin”

Efter kritikstormen skriver han nu att han ”hittar inte ens tweetsen när jag söker så jag kan inte radera eller så är dom borttagna sedan länge och dumparna sparade, jag vet inte men jag har säkert skrivit så.”

Peter Springare kritisk

Ghazales gamla tweets har utlöst en kritikstorm mot honom i sociala medier. Peter Springare, tidigare högt uppsatt polis i Örebro, accepterar inte hans ursäkt.

”Fascinerande att se hur en aktiv polis försöker pudla bort antisemitiska åsikter, hatretorik och rasistiska påståenden genom att be om ursäkt för det mindre lämpade språkbruket i ett antal hätska inlägg på Twitter. Innehållet i inläggen kommer han aldrig kunna pudla bort. De finns naturligtvis fortfarande cementerade i hans uppfattningar”, skriver Springare på Facebook.  

Han gjorde 2017 ett uppmärksammat Facebookinlägg om att personer av utländsk härkomst är överrepresenterade bland brottslingar. Springares uttalande fick stark kritik av politiker som Stefan Löfven, Morgan Johansson och Annie Lööf. Han omplacerades och köptes sedan ut av polisen.

Under rubriken ”Det är skillnad på poliser med rätt åsikter och poliser med fel” skriver Peter Springare nu i Bulletin att polisledningen ”förföljde mig konstant” medan ”företrädare för Polismyndigheten är tysta” i fallet Ghazale.

Stöd från Morgan Johansson

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson hyllar Ghazale och tar honom i försvar.

– Jag känner Nadim Ghazale sedan lång tid tillbaka, han är en utmärkt bra polis. När han utsätts för ett drev till följd av saker han skrev för många år sedan finns det skäl för alla som vet vad han jobbat med och för att backa upp honom. Det tänker jag fortsätta att göra, säger Morgan Johansson till Expressen.

På Twitter skriver Johansson:

”Nadim! Det är såhär hatarna gör när de försöker komma åt starka företrädare vars åsikter de inte gillar. Vi är många som uppskattar dig och det du gör.

Också Nadim Ghazales chef ger honom sitt stöd.

– Det är en svår balansgång att att vara polis och och offentlig person. Han har säkert många lärdomar att dra av det här, men han har definitivt mitt stöd, säger Stefan Gustafsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Borås, till SR:s P4 Sjuhärad. 


Hör utdrag ur Nadim Ghazales ”Sommar”

Nadim Ghazale berättar i Sommar i P1 om förutfattade meningar i poliskåren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.