Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Tvungen att göra nåt för att inte bli tokig"

"FORTSÄTTER SÅ LÄNGE JAG ORKAR". Ingrid Gudmundsson förlorade sin exmake, dotter och barnbarn i tsunamin. I dag driver hon en hjälporganisation som stödjer en skola i det hårt drabbade Khao Lak-området. De har skänkt utrustning och skolmaterial och skaffat ett tjugotal fadderbarn på skolan. Foto: Jens L'Estrade
SAKNADE. Ingrid Gudmundssons barnbarn Mira, dotter Linda samt ex-maken Göran, omkom alla i tsunami-katastrofen.
Ingrid och ex-maken Göran. Foto: - -

KHAO LAK. För Ingrid Gudmundsson, 69, vändes sorgen över sina förlorade anhöriga i tsunami-katastrofen till något positivt.

Hon startade en hjälporganisation som stöttar en skola i det drabbade området.

- Jag förstod att jag var tvungen att göra något för att inte bli tokig, säger hon.

När Ingrid Gudmundsson i dag sluter upp bland de anhöriga vid minnesceremonin vid hotellet Orchid Beach Resort i Khao Lak blir det en extra smärtsamt påminnelse om tsunamikatastrofen 2004.

Just på detta hotell bodde hennes exmake Göran, deras gemensamma dotter Linda och Lindas dotter Mira.

Alla tre omkom i vattenmassorna.

På stammen på ett ståtligt palmträd precis vid stranden sitter i dag några dekorerade plakat uppspikade, med bilder på alla tre, och några korta och vackra texter om saknaden efter dem.

De är skrivna och uppsatta av Ingrid Gudmundsson.

- Nästan varje år har jag varit tillbaka och satt upp nya lappar. På hotellet har personalen var snäll och låtit dem sitta kvar, säger hon.

Vid tiden för tsunamin 2004 var hotellet alldeles nybyggt. Men när vågen slog in här krossades stora delar av byggnaden. Många av gästerna dog.

Hemma i Åkersberga utanför Stockholm fick Ingrid Gudmundsson först väldigt vaga uppgifter om att något skett.

- Vi fick höra att det var Phuket som var drabbat, men eftersom de var i Khao Lak så trodde vi först att de var utom fara, säger Ingrid Gudmundsson.

- När vi inte fick svar på hennes telefon och det började komma uppgifter från andra personer som var där så förstod vi att det var något allvarligt som hade hänt, säger hon.

Allt eftersom dagarna gick började hon förstå att det inte fanns något chans att de var vid liv.

- Innan man är överbevisad så finns ju hoppet. Jag tänkte att hon fanns där någonstans, kanske hade tappat talförmågan, säger hon.

Ville hjälpa till

I efterhand har hon fått höra att bara en av sju som befann sig på stranden i Khao Lak den där morgonen för 10 år sedan överlevde de framforsande vattenmassorna.

- Linda var frisk och stark, men det hade ingen betydelse i detta sammanhang. Hon var 30 när hon dog. Mira var bara ett år, säger hon.

Men Ingrid Gudmundsson försökte att vända sorgen till något positivt.

- Jag läste i Expressen och andra tidningar om hur de thailändska barnen i Khao Lak inte bara förlorat sina syskon och föräldrar utan också sina hem och sin skola. De hade förlorat allt, säger hon.

- Jag tänkte att om jag försöker att göra något för dessa barn så kanske det hjälper mig själv lite grann.

Via svenska myndigheter på plats i Khao Lak fick hon namnet på en skola som drabbats hårt, Ban Bangsak-skolan, som helt jämnades med marken.

Tillsammans med sin andra dotter Anna startade Ingrid Gudmundsson hjälporganisationen Indahjälpen, som hjälper skolan med skol- och fritidsmaterial.

Bara några månader efter katastrofen var de på plats med en första leverans: skolutrustning för 200 elever.

Säljer smycken

Genom åren har verksamheten växt. De har utrustat skolans lokaler, ordnat fritidsaktiviteter och dessutom skaffat flera fadderbarn. De äldsta av dem har nu gått ut gymnasiet och pluggar vidare på andra håll i Thailand.

Verksamheten finansieras genom donationer från främst vänner och bekanta, men också från försäljning av smycken. Dottern Linda var smyckesdesigner och hade strax innan tsunamin startat sin egen firma Inda Design. Det är hennes produkter som fortfarande säljs - och drar in pengar till verksamheten.

- Jag ska fortsätta med detta så länge jag orkar, säger Ingrid Gudmundsson.

Fotnot: Se organisationen på www.indahjalpen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!