Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvist om Trump splittrar äktenskap i USA

Författaren Sanna Torén Björling: Partipolitiken har blivit identitet.
Carole Catherine och maken Tim har problem i äktenskapet på grund av Trump.Foto: CNN
Oenighet om Trump splittrar amerikanska äktenskap.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Melania Trump.Foto: CHRIS O'MEARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump vållar slitningar i amerikanska äktenskap.

I alla fall hos de kvinnor som bildat en Facebook-grupp för att ”ge stöd” till dem vars män är Trumpanhängare, rapporterar CNN.

”Det är svårt att vara gift med en man som jag trodde delade mina värderingar”, skriver en av dem.

Carol Catherine blev överraskad när hon upptäckte att hennes man, Tim, röstade på Donald Trump i presidentvalet 2016. Hon fick reda på det först efter valdagen när han var glad över Trumps seger.

– Jag visste inte att han var emot abort. Jag visste inte att invandring var så känsloladdat för honom. Vi hade aldrig talat ordentligt om de frågorna, säger Carol Catherine till CNN. 

Inga gräl under elva år

Hon berättar att de nästan aldrig grälade under de första elva åren av äktenskapet – men att de senaste fyra åren präglats av djupa ideologiska meningsskiljaktigheter.

Förra året startade Carol Catherine Facebook-gruppen ”Wives of the Deplorables” (de beklagansvärdas fruar). Namnet syftar på att Hillary Clinton kallade Trumpanhängare ”beklagansvärda” i valkampanjen 2016, en kommentar som knappast hjälpte henne i valet.

Syftet med Facebook-gruppen är att kvinnor i samma situation ska kunna stöda varandra och tipsa om hur man diskuterar politik med sina män. Medlemmarna är kvinnor som röstar på Demokraterna och är gifta med republikaner, i många fall anhängare till Trump.

Uttrycker frustration

– Många går med i gruppen och skriver ”Tack gode Gud att ni är här. Jag är så glad att jag hittade den här platsen där jag kan vara mig själv och inte behöver känna att jag är tokig”, säger Carol Catherine till CNN.

Många kvinnor ger uttryck för sina frustrationer och berättar om slitningar i äktenskapet.

”Det är en stor mur emellan oss som aldrig tidigare. Vi har varit gifta i 45 år och jag avgudar honom. Jag har vänner som är republikaner och jag älskar dem. Men det är svårt att vara gift med en man som jag trodde delade mina värderingar”, skriver en kvinna. 

Neutrala samtal

Andra skriver att de försöker hålla samtalen neutrala hemma. En kvinna berättar hon och maken kommit överens att inte titta på Fox News och MSNBC, alltså inte på de tv-kanaler som anses stå längst till höger respektive vänster.

En undersökning från 2016 visar att i mindre än en tredjedel av alla äktenskap i USA har paret olika politiska uppfattningar. Och bland dem med skilda åsikter är det dubbelt så vanligt att mannen är republikan och kvinnan demokrat som omvänt.

Demokraten Joe Biden leder över republikanen Donald Trump bland kvinnliga väljare med i genomsnitt 25 procentenheter i de senaste mätningarna, enligt CNN. 

Joe Biden: ”Trump har gett upp”

Både Donald Trump och Joe Biden är i Florida där de nu gör sitt yttersta för att elda på sina anhängare.
Prognosdata USA-valet
Förklaring

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.