Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingas slakta fler djur – efter foderbrist

Flera lantbruk har brist på hö och grovfoder till djuren. Foto: / Chris Knights/Ardea/IBL / Ardea [downloaded]

Fjolårets väder har inte varit gynnsamt för bönderna i mellersta och östra Sverige. Nu har många gårdar brist på foder och tvingas slakta fler djur, enligt Sveriges Radio.

En kall och torr vår i kombination med en ovanligt blöt höst har skapat problem för bönderna i Mellan- och östra Sverige. Flera lantbruk har nu brist på hö och grovfoder till djuren.

– Det här är ju ett tufft läge och för många handlar det nu om att använda de kontakter man har. Att se sig runtikring var i landet som det kan finnas överskott på framför allt grovfoder och hösilage, säger Peter Borring, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland, till Sveriges radio.

 

LÄS ÄVEN: Debatt: Selfies med vilda djur leder till enormt lidande

 

Fler djur i slaktkö

Bristen på halm för djuren att ligga på är ännu allvarligare, enligt Peter Borring. Flera gårdar får nu köpa in torv och spån i stället, vilket medför ökade kostnader. Men det kan också innebära att fler djur slaktas.

– En annan konsekvens av foderbristen som vi faktiskt ser det är att vi har väldigt mycket djur i långa slaktköer på väg till slakteriet. De står hos bonden för att slakterierna kan inte, vill inte, eller har inte möjligheten att slakta så mycket som bönderna vill leverera, säger Peter Borring till Sveriges Radio.

– Och en del av de slaktköerna kan förklaras med att bönderna vill slakta för att man helt enkelt inte har foder, fortsätter han.

Enligt Peter Borring krävs det framtida lösningar som gör att man snabbt kan ställa om från att kunna spara vatten vid torra perioder till att dränera och avvattna vid kraftig nederbörd. Han menar dels att det är något som bönderna själva kan fundera över, och dels att frågan behöver lyftas på nationell nivå.

 

LÄS ÄVEN: Historiska beslutet: Svenska cirkusen Brazil Jack blir helt djurfri

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!