Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingades till parterapi efter anmälan mot Ohly

Kvinnan anmälde Lars Ohly för sexuella trakasserier. När hon sades upp 2007 anmälde hon partiet till JämO.Foto: HELENA WRETE
Lars Ohly och Vänsterpartiet utreddes av JämO 2007. Foto: SVEN LINDWALL
Lars Ohly svarar inte på hur han ser på anklagelserna.Foto: DANIEL EVERDAHL

Vänsterpartiet har i 30 år känt till en rad allvarliga anklagelser om att Lars Ohly trakasserat kvinnor i partiet.

Men trots upprepade larm valde det feministiska partiet att tysta de drabbade kvinnorna – och i stället lyfta upp Ohly till partiledare.

Expressen kan i dag avslöja att Vänsterpartiets ledning tvingade en av kvinnorna att genomgå vad hon beskriver som parterapi med Ohly efter att hon anmält honom för trakasserier.

– Jag fick inget stöd. Det var som att man förväntades att sära för partiet, säger hon till Expressen.

Riksdagsledamot, partisekreterare, partiledare. 

Lars Ohly, 61, tog sig hela vägen till Vänsterpartiets absoluta topp.

Men en kväll i höstas var Ohly för närgången. Närmandet riktades mot en kvinna i partiet som kort därefter polisanmälde honom för sexuellt ofredande, en anmälan som snabbt lades ned. Partiet reagerade med att porta Ohly från framtida partiarrangemang. Alldeles för hårt, tyckte han själv och lämnade partiet i protest

Kvinna 1

Aktiv i Vänsterpartiet. Polisanmälde Lars Ohly för sexuellt ofredande efter ett partiarrangemang hösten 2017. Anmälan lades kort därefter ned.

Så hårt hade partiet aldrig förut reagerat när den uttalade feministen Lars Ohly gått över gränsen, visar Expressens kartläggning.

Men det var också första gången som hans övertramp blev kända för en bredare publik, utanför partiet.

Tre decennier av övertramp

Redan för 30 år sedan blev en kvinna sexuellt antastad av Lars Ohly, berättar hon för Expressen. Det var under ett partiarrangemang med många människor.

 – Alla såg vad han gjorde, men ingen reagerade, säger hon.

Efteråt avråddes kvinnan, av andra i partiet, från att ställa till med fler scener, berättar hon. De sa att han skulle gå långt i partiet.

Kvinna 2

Då aktiv i Vänsterpartiet. Blev sexuellt antastad av Lars Ohly under en partisamling på 80-talet, berättar hon. Hon ska ha uppmuntrats att inte ställa till med en scen.

I januari i år berättade Vänsterpartiets vice partisekreterare Hanna Gedin i en intervju med TT att en kvinna som för 15 år sedan var anställd av partiet anmälde Ohly internt för trakasserier. Det blev en intern utredning och Ohly ska ha fått en tillsägelse. Därefter upphörde trakasserierna, enligt Gedin. Kvinnan ska enligt Gedin ha varit nöjd.

Kvinna 3

Då anställd av Vänsterpartiet, hade haft en relation med Lars Ohly. Anmälde honom till partiledningen för 15 år sedan sedan hon utsatts för trakasserier, vilket partiet har erkänt. I övrigt ger partiet inga fler detaljer.

Men det finns fler händelser.

En kvinna som haft en relation med Lars Ohly anmälde honom för trakasserier vid samma tidpunkt – bara två år innan han valdes till ny partiledare. Det framgår av en anmälan till Jämställdhetsombudsmannen (JämO), som Expressen tagit del av.

Kvinna 4

Då anställd av partikansliet, hade haft en relation med Lars Ohly. Bad vid två tillfällen, 1999 och 2002, partiet om hjälp för att slippa Lars Ohlys trakasserier. När hon sades upp 2007 anmälde hon partiet till JämO. 

Anklagade Ohly vid tre tillfällen

Kvinnan larmade redan 1999, då 26 år gammal, till Vänsterpartiets ledning att hon utnyttjats och sextrakasserats av sin chef Lars Ohly, som var partisekreterare.

Men i stället för att få hjälp av partiet tvingades hon att under förödmjukande former gå i vad hon beskriver som parterapi med Lars Ohly, som hon inte ville ha någon kontakt med. Partiet ska enligt hennes anmälan till JämO ha hotat med avsked om hon inte ställde upp.

Fakturan på 5 400 kronor för åtta psykologsamtal med S:t Erikshälsan betalades av Vänsterpartiets kansli och attesterades av den dåvarande biträdande partisekreteraren Bo Leinerdal, samma person som kvinnan vädjat om hjälp hos för att få ett slut på trakasserierna. I dag är Leinerdal ekonomiansvarig i Vänsterpartiet.

Fakturan på 5 400 kronor betalades av Vänsterpartiets kansli.

”Efter två sessioner sjukskrev jag mig i ett försök att åtminstone få lite andrum. Men Ohly framhärdade i att jag trots sjukfrånvaro skulle delta i terapin”, skriver kvinnan i JämO:s utredning från 2007.

Vid den tidpunkten, 1999, var Gudrun Schyman partiledare för Vänsterpartiet. Men hon minns inga anklagelser mot Lars Ohly, vare sig om ofredanden eller om trakasserier.

– Vi har aldrig diskuterat det i partiledningen, vad jag kommer ihåg. Jag kan ha luckor i mitt minne, absolut. Men jag kommer inte ihåg det så jag kan inte ge dig några kommentarer på detta, säger Schyman till Expressen.

Hon erkänner själv att hon för 20 år sedan inte var så lyhörd i sitt ledarskap när det gällde frågor om sexuella trakasserier. 

– Jag kan inte säga att jag var i framkant när det gällde att lyssna in sådana här frågor. Jag gick inte runt och frågade hur det var, säger Schyman.

Gudrun Schyman minns inga anklagelser mot Ohly.Foto: EMIL LANGVAD/TT

Lars Ohly upphörde inte med sina kontaktförsök, skriver kvinnan i sin anmälan till JämO. Hon beskriver också hur han agerade efter att hon hade avslutat deras relation:

”Ohly hade mycket stora svårigheter att acceptera detta. Under årets inledande månader betedde han sig som fixerad. Det tog sig uttryck bland annat i att han kollade min dator, läste min privata e-post, ringde på mobilen om det var upptaget på min hemtelefon för att kolla vem jag pratade med och han hade omotiverade utbrott som han senare menade, förstås, att jag bar skulden till”.

Hon fortsatte:

”Återigen framfördes argumentet att jag svek om jag gick, att han kände sig sårbar och att det därför var svårt för honom att se ett fortsatt arbete”.

2002, efter att hon varit tjänstledig, vädjade hon än en gång till Vänsterpartiet att Ohly skulle lämna henne i fred. Kanslichef Irja Lindroth ska då enligt kvinnan ha haft ett samtal med Ohly och därefter upphörde trakasserierna.

”Under årets inledande månader betedde han sig som fixerad.”

Trots att de två partianställda kvinnornas berättelser är lika, är det enligt Vänsterpartiet inte samma kvinna.

”När det gäller interna anmälningar känner jag till ett bekräftat ärende. Det skedde för 15 år sedan och det var den anmälan som jag redogjorde för TT”, skriver vice partisekreterare Hanna Gedin i ett sms till Expressen.

Hon fortsätter:

”Hon har inget att göra med Jämoärendet”.

Enligt partiet är det alltså två olika kvinnor, båda anställda av partiet, som uppgett att de vid samma tidpunkt har anmält Ohly för att han inte lämnade dem i fred efter att relationen tagit slut.

Den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt satt i partistyrelsen 2002. Men när Expressen träffar honom vid ett partiarrangemang i Umeå vill han inte svara på en enda fråga.

– Nej. 

Jonas Sjöstedt vill inte svara på Expressens frågor.Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

 

Han hänvisar frågorna om Ohlys misstänkta trakasserier och hur mycket av det som han har känt till presstjänsten. Men presstjänsten har sedan tidigare inte velat svara på några frågor.

Kvinnan som vid två tillfällen anmälde Lars Ohly internt fick varken hjälp eller stöd av partiet. I stället gavs hon efter 2002 allt färre arbetsuppgifter, berättar hon. När hon 2007 sades upp från Vänsterpartiets kansli anmälde hon partiet till JämO, den statliga myndighet som då ansvarade för att män och kvinnor skulle behandlas lika.

Med i JämO:s utredning finns, förutom fakturan på psykologtimmar hos S:t Erikshälsan även brev och vykort som Lars Ohly skickat till kvinnan. Flera av breven är sekretessbelagda, men bland annat skriver Ohly "Saknar dig..." till kvinnan ett år efter att relationen avslutades. 

Kvinnan pekades ut som lögnare

Vänsterpartiet förnekade till JämO all kännedom om anklagelser om sextrakasserier och hävdade därmed att kvinnan ljög.

”Att N.N ansett sig utsatt för sexuella trakasserier har inte varit känt för arbetsgivaren förrän hennes anmälan till JämO kommit oss tillhanda”, skrev partiets dåvarande kanslichef Irja Lindroth till JämO den 28 augusti 2007.

Irja Lindroth tillbakavisar i ett sms till Expressen att hon ska ha blivit informerad redan 2002. 

Kvinnan skriver vidare i JämO-anmälan att hon 1999 informerade Bo Leinerdal, i dag ekonomichef för Vänsterpartiet, om Ohlys trakasserier. Men till JämO påstod Vänsterpartiet att kvinnan i stället ska ha sagt att hon var ledsen över att relationen med Ohly var slut.

Ohly portades från Vänsterpartiets framtida partiarrangemang.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

LO-TCO Rättsskydd skrev att det i sak hade kunnat finnas anledning att agera från fackförbundets sida, men att tidsfristen att väcka talan hade gått ut, framgår det av JämO:s utredning.

Efter tre månader lade JämO ned ärendet eftersom kvinnan inte kunde visa att hon utsatts för repressalier på grund av att hon avvisat sexuella närmanden. Partiet gjorde aldrig någon egen utredning om de anklagelser som kvinnan berättade för JämO. 

Tidigare kanslichef Irja Lindroth vill inte svara på frågan varför Vänsterpartiet 2007 inte utredde anklagelserna om trakasserier från Lars Ohly.

"Jag har inget ytterligare att tillägga", skriver hon i ett sms till Expressen.

Sedan 2007 har kvinnan försökt att lägga händelserna bakom sig.

– Jag fick inget stöd. De bara förnekade. Det var som att man förväntades att sära för partiet, säger hon när Expressen träffar henne.

"Allt som Lars Ohly har gjort efter min anmälan till JämO anser jag att partiet är medskyldigt till", säger kvinnan till Expressens reporter Frida Sundkvist.Foto: HELENA WRETE

Expressen har varit i kontakt med flera personer som 2007 satt i partistyrelsen eller verkställande utskottet (VU). Bara Alice Åström från VU säger sig känna igen JämO-utredningen, som 2007 uppmärksammades i Expressen – men då utan namnet på den utpekade. JämO-anmälan ska ha tagits upp under ett VU-möte 2007, men utan att Ohlys namn nämndes, säger Åström till Expressen.

Bo Leinerdal, som kvinnan säger att hon vände sig till 1999, vill i dag inte prata med Expressen.

Kvinnans version är att hon blivit trakasserad av Lars Ohly. Din version till JämO var att det inte har hänt. Ljög ni för JämO 2007?

– Jag har inga kommentarer. Jag hänvisar till vår informationschef.

Skyddade du Lars Ohly?

– Om du har frågor om detta så hänvisar jag dig till vår kommunikationschef.

Vänsterpartiets kommunikationsavdelning har inte svarat på Expressens frågor.

Ohly svarar inte på Expressens frågor

Lars Ohly har länge varit uttalad feminist. Han la 2004 fram en motion i riksdagen med rubriken "Dags för feminism", där han ansåg att det var dags att utmana könsmaktsordningen och föra en politik som ifrågasätter männens privilegier.

Två år tidigare, vid samma tidpunkt som han anklagades för trakasserier internt i partiet, ville Lars Ohly att Försvarsmakten skulle införa en policy mot sexuella trakasserier. 

Under valet 2006 tyckte Ohly att de feministiska frågorna diskuterades alldeles för lite. Och det var under hans tid som partisekreterare som Vänsterpartiet 1996 skrev in i partiprogrammet att det var uttalat feministiskt.

Expressen har på flera sätt försökt nå Lars Ohly, via telefon, Twitter och tidningen har även träffat honom. Men han har valt att inte svara på hur han ser på anklagelserna om trakasserier och ofredanden, eller om det har funnits fler tillfällen då han tillrättavisats av partiet.

I ett sms till Expressen skriver han att han inte vet vad JämO-ärendet handlar om. 

"Ledsen, kan inte hjälpa dig med detta. Men vad jag förstår lämnades anmälan helt utan bifall av JämO", skriver han.

Lars Ohly svarar inte på hur han ser på anklagelserna.Foto: DANIEL EVERDAHL

I januari sa han till Sveriges Radio att det bara funnits en kvinna inom Vänsterpartiet som han, trots att relationen var avslutad, fortsatte att uppvakta ända till han fick en tillsägelse av partiet. Det hände för 15 år sedan.

– Till slut fick jag veta det och då upphörde det, sa han till Sveriges Radio.

Kvinnan som anmälde Vänsterpartiet till JämO är mycket kritisk till partiets agerande de senaste tio åren:

– Allt som Lars Ohly har gjort efter min anmälan till JämO anser jag att partiet är medskyldigt till, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.