Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingades till abort -  familjen trakasseras

Feng Jianmei.

Kinesiska Feng Jianmei tvingades till en abort av ett sju månader gammalt foster då hon inte kunde betala böterna för att bryta mot landets "ett barns-politik".

Fallet har väckt starka känslor efter bilder på det döda fostret har spridits på nätet.

På tisdagen kom uppgifter om att kvinnans make försvunnit och att familjen trakasseras.

Fallet kring Feng Jianmeis tvångsabort har upprört många i Kina och runtom i världen sedan bilder spridits på henne i en sjukhussäng med hennes sju månader gamla foster bredvid sig.

När hon inte hade råd att betala böterna för att föda mer än ett barn - runt 40 000 kronor - släpades hon i väg och tvingades genomgå en abort på ett sjukhus i Shaanxiprovinsen.

Men efter att fallet uppmärksammats i internationella medier har familjen trakasserats, uppger en släkting för AFP.

– I söndags kväll lämnade vi sjukhuset. Då hade mycket folk samlats utanför. De hade banderoller och många skrek att vi var förrädare, säger släktingen som vill vara anonym till AFP.

"Ledare ville prata"

Dessutom rapporteras Feng Jianmeis make ha försvunnit i söndags. Enligt släktingen ringde han hem på tisdagen och sa att han var i säkerhet, men kunde inte säga var han befann sig.

– Den sista gången jag såg honom sa han att en ledare ville prata med honom, så han gick, säger släktingen till AFP.

Den repressiva kommunistdiktaturen i Kina tillåter inte familjer att skaffa mer än ett barn, med vissa undantag. Anledningen är att stoppa landets befolkningsexplosion. För närvarande bor det runt 1,3 miljarder människor i Kina.

Enligt AFP uppger människorättsorganisationer att tusentals kvinnor tvingas genomgå aborter varje år som ett resultat av "ett barns-politiken".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!