Feng Jianmei.
Feng Jianmei.

Tvingades till abort -  familjen trakasseras

Publicerad

Kinesiska Feng Jianmei tvingades till en abort av ett sju månader gammalt foster då hon inte kunde betala böterna för att bryta mot landets "ett barns-politik".

Fallet har väckt starka känslor efter bilder på det döda fostret har spridits på nätet.

På tisdagen kom uppgifter om att kvinnans make försvunnit och att familjen trakasseras.

Fallet kring Feng Jianmeis tvångsabort har upprört många i Kina och runtom i världen sedan bilder spridits på henne i en sjukhussäng med hennes sju månader gamla foster bredvid sig.

När hon inte hade råd att betala böterna för att föda mer än ett barn - runt 40 000 kronor - släpades hon i väg och tvingades genomgå en abort på ett sjukhus i Shaanxiprovinsen.

Men efter att fallet uppmärksammats i internationella medier har familjen trakasserats, uppger en släkting för AFP.

– I söndags kväll lämnade vi sjukhuset. Då hade mycket folk samlats utanför. De hade banderoller och många skrek att vi var förrädare, säger släktingen som vill vara anonym till AFP.

"Ledare ville prata"

Dessutom rapporteras Feng Jianmeis make ha försvunnit i söndags. Enligt släktingen ringde han hem på tisdagen och sa att han var i säkerhet, men kunde inte säga var han befann sig.

– Den sista gången jag såg honom sa han att en ledare ville prata med honom, så han gick, säger släktingen till AFP.

Den repressiva kommunistdiktaturen i Kina tillåter inte familjer att skaffa mer än ett barn, med vissa undantag. Anledningen är att stoppa landets befolkningsexplosion. För närvarande bor det runt 1,3 miljarder människor i Kina.

Enligt AFP uppger människorättsorganisationer att tusentals kvinnor tvingas genomgå aborter varje år som ett resultat av "ett barns-politiken".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag