Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingades förstöra Snowdendokument

Glenn Greenwald på The Guardian och David Miranda.
Foto: Ricardo Moraes

LONDON. Storbritanniens regering ska flera gånger ha hotat tidningen The Guardians chefredaktör att ge ifrån sig Edward Snowdens läckta dokument.

"Du har haft ditt lilla roliga. Nu vill vi ha tillbaka våra saker," sade en talesperson för regeringen i ett telefonsamtal.

Nu har säkerhetsagenter förstört flera av tidningens hårddiskar.

– Något motsvarande skulle inte kunna hända i Sverige, säger tryckfrihetsexperten Peter Danowsky till TT.

Det var till journalisten Glenn Greenwald på The Guardian som Edward Snowden läckte topphemliga dokument om USA:s internetövervakning.

På söndagen greps hans partner David Miranda på Heathrows flygplats.

– De behandlade mig som en brottsling, någon i stånd att attackera Storbritannien. Det var utmattande och frustrerande, men jag visste att jag inte gjorde något fel, sade David Miranda i en intervju med The Guardian efter att han släppts på måndagen.

Scotland Yard menade att gripandet var motiverat, med hänvisning till landets lagar om terrorism, skriver BBC.

En talesperson för inrikesdepartementet säger till The Guardian att Miranda misstänktes ha "högst känslig, stulen information som kan gynna terrorverksamhet".

USA kände till gripandet

USA:s regering känner till gripandet av Miranda, men sade sig inte ha med polisens agerande att göra.

– Detta är ett beslut som fattades av den brittiska regeringen utan inblandning – och inte på uppmaning av – USA:s regering, sade Vita husets talesman Josh Earnest, enligt The Guardian, skriver TT.

Inrikesministern ovetande

Men inrikesminister Theresa May har ännu inte uttalat sig i frågan, med hänvisning till att regeringen inte har varit inblandad i polisens agerande.

Hon krävs nu på en skriftlig förklaring av Yvette Cooper, inrikesminister i den brittiska skuggregeringen, alltså den alternativregering som sätts upp av oppositionens talespersoner.

"Om Vita huset kände till beslutet att gripa David Miranda på Heathrow, så måste väl inrikesministern också ha vetat om det?" skriver Yvette Cooper i ett uttalande.

Även David Mirandas advokater har skrivit brev till Theresa May, där de kräver att Mirandas beslagtagna dator och andra tillhörigheter lämnas tillbaka – och med hot om att vidta rättsliga åtgärder, skriver The Guardian.

Lagen bör ses över

Miranda förhördes i nio timmar innan han släpptes - vilket är längre än vanligt vid misstanke om terrorbrott.

Enligt Storbritanniens oberoende inspektör för terrorlagstiftning, David Anderson, hålls bara 40 av de uppåt 70 000 personer som förhörs under terrorlagarna längre än sex timmar.

Han kallar gripandet "ovanligt" och vill att landets terrorlagar bör ses över. 

"Du har haft ditt roliga"

The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger skriver på tidningens sajt hur brittiska säkerhetsagenter även förstört de hårddiskar där de läckta dokumenten förvarats.

Han skriver även hur högt uppsatta myndighetspersoner hotat om just detta under enskilda möten och telefonsamtal. 

För en månad sedan ska tonen ha hårdnat, när en regeringsrepresentant ringde upp med uppmaningen att antingen lämna i från sig allt Snowdenrelaterat material – eller förstöra det.

"Du har haft ditt lilla roliga. Nu vill vi ha tillbaka våra saker", sade personen i samtalet.

Skulle inte hända i Sverige

Enligt advokaten och yttrandefrihetsexperten Peter Danowsky skulle något liknande inte kunna inträffa i Sverige.

– Vi har regler om husrannsakan, men man kan inte gå in och förordna om att förstöra material i svensk rätt. Något motsvarande skulle inte kunna hända i Sverige. Vi har ett mycket bättre skydd för yttrandefriheten än de har i England, säger Danowsky till TT.

The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger skriver att tidningen kommer att fortsätta sitt arbete kring Edward Snowdens dokument som vanligt – men inte i London.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.