Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvingades dra ut tand - elev missade karies

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Eleven på tandläkarhögskolan i Umeå missade att den 62-åriga kvinnan hade karies i en tand. Tillslut hade det gått så långt att tanden fick dras ut, skriver Västerbottens Folkblad.

Den 62-åriga kvinnan hade i flera år varit patient på studentkliniken och trots att de tandläkarstuderande i ett tidigt skede kunnat se på röntgenplåtarna att kvinnan fått karies i en tand så noterades det aldrig i journalen - och behandlades därför inte heller. Till slut var tanden så pass sönderfrätt att det inte gick att rädda den. Kvinnan blev tvungen att dra ut den.


Bristande rutiner

 Nu har händelsen anmälts till socialstyrelsen enligt lex Maria. Tandläkaren som anmält ärendet skyller på bristande rutiner och den mänskliga faktorn men skriver samtidigt att tandläkarkliniken efter det inträffade sett över sina rutiner för att något liknande inte ska kunna hända igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.