Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingades dra ut tand - elev missade karies

Eleven på tandläkarhögskolan i Umeå missade att den 62-åriga kvinnan hade karies i en tand. Tillslut hade det gått så långt att tanden fick dras ut, skriver Västerbottens Folkblad.
Den 62-åriga kvinnan hade i flera år varit patient på studentkliniken och trots att de tandläkarstuderande i ett tidigt skede kunnat se på röntgenplåtarna att kvinnan fått karies i en tand så noterades det aldrig i journalen - och behandlades därför inte heller. Till slut var tanden så pass sönderfrätt att det inte gick att rädda den. Kvinnan blev tvungen att dra ut den.

Bristande rutiner

Nu har händelsen anmälts till socialstyrelsen enligt lex Maria. Tandläkaren som anmält ärendet skyller på bristande rutiner och den mänskliga faktorn men skriver samtidigt att tandläkarkliniken efter det inträffade sett över sina rutiner för att något liknande inte ska kunna hända igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.