Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvillingmamman Jonna: Desperat och ångestfylld

Jonna Hökengren berättar att tre månaders inkomst försvann inför jul.
Foto: Privat
Dansaren är kritisk mot att kulturen återigen drabbas.
Foto: Privat
Foto: Privat

Regeringen svarar på smittspridningen med att införa restriktioner i kulturlivet.

Kvar står dansaren Jonna Hökengren, 31 – som är en av alla frilansare som tvingas ta av en buffert som redan försvunnit en gång.

– Det är vidrigt, säger hon. 

Med anledning av den kraftiga smittspridningen infördes nyligen skärpta restriktioner. Bland annat accepteras bara sittande gäster om det är fler än 20 personer på en privat sammankomst. Restauranger stänger också klockan 23.

Restriktioner slår – precis som förra vintern – hårt mot egenföretagare, kulturbranschen och krog- och restaurangägare. 

”Man blir desperat” 

Koreografen och dansaren Jonna Hökengren har 16 års erfarenhet av sitt yrke. Hon tittar nu på andra jobb för att få ekonomin att gå runt. 

Vändan av restriktioner förra vintern slog ut i princip hela hennes budget. De skärpta åtgärderna den här gången har redan gjort att hon förlorat ett kontrakt på tre månader.

– Jag är mamma till tvillingar. Så jag är inte själv längre. Nu har jag ett ansvar att försörja min familj, man blir desperat och ångestfylld. Vad ska jag hitta på? Vad jag ska göra? 

Många med enskilda firmor har under perioden med restriktionerna haft det tungt. Bara en sådan sak som att jobba mer än 40 timmar i veckan med sin firma ställer till det. 

– Systemet är inte uppbyggt för oss frilansande kultur arbetare. Vi jobbar ofta på flera jobb Samtidigt vilket gör att det blir fler är 40 timmar i veckan. A- kassa blir inte ett alternativ på grund av regler och bestämmelser som inte funkar i praktiken. Så för oss blir skyddsnätet obefintligt.

Kritisk

Hon är kritisk till att det är återigen är just kulturbranschen som drabbas hårt av restriktionerna.

– Men samtidigt går det jättebra att till exempel flyga. Då trycker man in massa människor med mask, varför kan man inte göra det i en stor teatersal med ett säte mellan? Det känns som att det finns många fler lösningar än det man varit villig att godkänna eller titta på. 

Så vad ska du göra nu? 

– Om jag ska vara helt ärlig vet jag inte riktigt. Jag tror jag klarar mig en månad själv. Min man pluggar, så vi får hjälpas åt så gott vi kan. Åkesson: Vill att KU ska titta på restriktionerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.