Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvillingarna fick gå i särskola av misstag

<p>"Det är klart att man är lite arg", säger Patrik Eriksson, pappa till tvillingarna Johan och Oscar.<br></p>
Foto: Privat

När tvillingarna Johan och Oscar gick på lågstadiet placerades de i en särskoleklass – av misstag.

Flera år passerade innan felaktigheten kunde redas ut.

– Det är klart att man är lite arg och lite bitter, det har ju skadat mina söners självkänsla, säger Patrik Eriksson, tvillingarnas pappa.

När de 21-åriga tvillingarna Johan och Oscar Eriksson gick på lågstadiet i Nordanstig kommun, bestämde skolan att de skulle genomgå en psykologisk utredning. Enligt bedömningen hade pojkarna ett "begåvningshandikapp".

Lärarna tyckte inte att tvillingarna hängde med i utbildningen lika bra som de andra eleverna. Därför skulle Johan och Oscar skrivas in i särkolan. Eftersom en skola inte fanns i byn de bodde i fick de fortsätta i samma klass, men i stället arbeta med särskolematerial.

Patrik Eriksson, 46, är tvillingarnas pappa och berättar att utredningen gjordes helt utan hans och hans fru Berits vetskap.

– Det var som ett slag i ansiktet. Bara det att vi inte visste om att utredningen genomfördes kändes hemskt och fel, säger Patrik.

Tvillingarna började fråga om något var fel

Efter ett tag märkte tvillingarna att de inte behandlades likadant som sina klasskamrater och började fråga ifall det var något fel på dem.

– Vad säger man som förälder? Jag försökte svara så gott jag kunde, att det absolut inte var något fel – de hade bara lite svårare att hänga med.

För dyrt med ny utredning

I högstadiet började Johan och Oscar i en klass för funktionsnedsatta ungdomar. Patrik berättar att sönerna vantrivdes och ofta stannade hemma från skolan.

I gymnasiet började Johan och Oscar på särskolan i Bollnäs. Gymnasiekolan krävde då att kommunen skulle göra en ny psykologisk utredning.

Men Nordanstig kommun tyckte att kostnaden var alldeles för hög.

– De är ju skyldiga att göra nya utredningar allt eftersom barnen blir äldre, berättar Patrik.

"Grabbarna var helt normalbegåvade"

När Patrik och hans familj flyttade till Sundsvall 2011, kunde en ny utredning till slut genomföras.

Bedömningen blev helt annorlunda än den som gjorts nästan tio år tidigare.

– Vi fick besked om att grabbarna var helt normalbegåvade, säger Patrik.

Johan och Oscar fick omedelbart sluta på särskolan i Bollnäs och läste upp sina betyg på komvux. Då var de 19 år.

"Vårdnadshavaren som tar beslutet"

Patrik Björk, som är chef för elevhälsan i Nordanstigs kommun, har ingen insyn i Johan och Oscars specifika fall men säger att arbetet med särskoleplaceringar blivit mycket tydligare sedan den nya skollagen trädde i kraft för några år sedan.

I dag skulle man aldrig neka barn en utredning med anledning att det var "för dyrt", menar han.

– Kommuner har ju ansvaret för att allt sköts på rätt sätt. Sedan en handfull år tillbaka är det arbetet väldigt tydligt.

Patrik Björk säger att man i dag heller aldrig skulle starta en utredning utan vårdnadshavares medgivande.

– Om en utredning nu visar att barnet har rätt till särskoleutbildningen, är det ändå vårdnadshavaren som tar beslutet huruvida barnet ska omplaceras eller inte.

"Felaktiga grunder"

I en utredning som Skolinspektionen gjorde 2011 granskade man hur kommuner arbetar med särskoleplaceringar. Granskningen kunde bland annat visa att föräldrars medgivande saknas i 10 procent av ärendena.

Helen Allvin är kommunikatör på Skolinspektionen, och berättar att alla 58 kommuner som granskades i utredningen fick kritik för att ha brustit allvarligt i sitt arbete.

– Det handlade om att man inte utrett tillräckligt ordentligt och på felaktiga grunder placerat barn i särskolan, säger hon.

Sedan 2012 kan man som förälder göra en anmälan till Skolinspektionen ifall man befarar att ens barn felplacerats i särskola.

"Får kalla kårar"

I dag har Oscar tagit lastbilskörkort, och Johan funderar på att söka in till samma utbildning.

– Det är otroligt skönt att de fått bekräftat att det inte har några begåvningshandikapp. Tänk vad som hade hänt om vi inte hade bytt kommun, säger pappa Patrik.

Enligt honom har skolans felaktiga bedömning påverkat hela familjen och skadat sönernas självkänsla.

– De har ju tagit stryk av det hela. Det är klart att man är lite arg och lite bitter, de har ju försakats oerhört mycket, säger han.

– Man får ju kalla kårar när man tänker på att högt uppsatta människor tog ett beslut som visade sig vara så felaktigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.