Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvillingar döda efter att pappan glömt dem i bilen

Marissa och Juan Rodriguez med sina tvillingar. Foto: Facebook och Instagram

Tvillingarna hade precis fyllt ett år och familjen arrangerade då en stor födelsedagsfest i trädgården.

Men i förra veckan glömdes tvillingarna kvar i en varm bil av pappan – och åtta timmar senare hittades de livlösa.

Nu riskerar pappan att dömas för dråp.

Två ettåriga tvillingar hittades döda i ett bilbaksäte i New York i USA i fredags.

Tvillingarna, Phoenix och Luna, ska ha lämnats i bilen av misstag av sin pappa – som återvände först åtta timmar senare.

Det var vid fyratiden på eftermiddagen som pappan, när han skulle köra hem igen, upptäckte att ettåringarna fortfarande var kvar i bilen. Då hade bilen stått parkerad utanför det sjukhus där pappan arbetar.

Pappan i fråga har identifierats som krigsveteranen Juan Rodriguez, 39, och han står nu åtalad för dråp och vållande till annans död.

Försvarar maken

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i såväl USA som internationellt och nu kliver tvillingarnas mamma, Marissa Rodriguez, fram och kommenterar det hela. Samt tar pappans parti. Hon beskriver det som ”min absolut värsta mardröm”, rapporterar New York Post.

– Jag kommer aldrig att komma över den här förlusten och jag vet att han aldrig kommer att förlåta sig själv för det här misstaget, säger Marissa Rodriguez i ett uttalande till tv-kanalen NBC i New York.

– Det här var en fruktansvärd olyckshändelse, och jag behöver honom vid min sida för att kunna ta oss igen det här tillsammans, fortsätter mamman.

Marissa Rodriguez säger vidare att maken är en bra pappa.

– Trots att det gör mer ont än jag någonsin har kunnat föreställa mig så älskar jag min make. Han är en bra människa, och en jättebra pappa, och jag vet att han aldrig skulle skada våra barn medvetet.

Marissa Rodriguez och Juan Rodriguez med Phoenix och Luna. Foto: Facebook och Instagram

Pappans skrik

Pappan säger sig ha glömt att barnen var kvar i bilen när han klev in på arbetsplatsen. När tvillingarna hittades åtta timmar senare var de livlösa med fradga runt munnen.

En person såg pappan skrika i panik intill vägen och ringde då polisen.

– Jag har dödat mina barn! Jag lämnade dem i bilen! skrek Juan Rodriguez när han insåg vad som hade hänt, enligt polisrapporten som New York Post har tagit del av.

”Lås in den jäveln”

Juan Rodriguez har ytterligare tre barn och familjen beskrivs som exemplarisk. De hade nyligen firat tvillingarnas första födelsedag och arrangerat en stor fest i trädgården.

– Jag har aldrig sett barnen vara utomhus utan uppsyn, säger en granne som beskriver familjen som kärleksfull och uppmärksam.

– De är väldigt bra föräldrar, fortsätter grannen i en intervju med New York Post.

Marissa Rodriguez under sin graviditet. Foto: Facebook

Det råder chock i grannskapet, skriver tidningen.

– Hur fortsätter man att leva efter något sånt här? Han skulle aldrig skada sina barn. Han är en väldigt kärleksfull pappa… det är bortom alla tokigheter. Det är en förälders värsta mardröm, det är verkligen det, säger ytterligare en granne.

Hustrun, vänner, familj, bekanta och flera grannar har tagit Juan Rodriguez sida i ärendet, men det gäller inte alla.

En person i grannskapet säger till New York Post:

– Det är chockerande. Jag vet att det finns två änglar i himlen i kväll. Jag hoppas att de får en vacker begravning.

– Men pappan? Lås in den jäveln.

Juan Rodriguez med sina två tvillingar. Foto: Instagram

Då blir värmen farlig

Det var en liten bit över 30 grader varmt i New York förra fredagen och det är mer än tillräckligt för att bilen ska bli en dödsfälla.

Det kan krävas blott 24 grader utomhus för att bilens temperatur ska stiga över 40 grader.

Vad händer då med oss människor när vi värms upp? Jo, vi reglerar kroppstemperatur genom att svettas. Normalt dunstar svetten bort och kyls ner när vi rör oss, men stillasittande i en bil går det inte. 

– Det här leder till slut till uttorkning och sedan överhettning eller värmeslag. Det sätter till slut hela cirkulationssystemet ur spel, säger Pia Malmquist, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen.

Barn och äldre har mindre marginaler och buffertsystem, vilket gör att de har sämre möjligheter att klara värmen.

Enligt New York Post dör årligen 38 barn i USA till följd av att ha lämnats i varma bilar. 2018 dog dock hela 52 barn av samma anledning.