Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvåbarnsmamman Ida Boström, 39, död i cancer

Ida Boström har somnat in efter åtta års kamp.
Ida Boström tackar för den kärlek och det stöd hon fått genom åren genom ett förberett Facebook-meddelande.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ida drabbades av cancer första gången 2010.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Ida Boström är död.
Tvåbarnsmamman vars liv fängslat så många svenskar gick bort efter att ha levt med cancer i åtta år.
"Jag vill att ni ska veta att allt ert stöd betytt så oerhört mycket för mig de senaste åren", skriver Boström i ett meddelande hon förberett för att publiceras efter sin bortgång.

– Hon hann säga 'jag älskar dig', säger maken Tomas Seco. 

Ida Boström levde med cancern i åtta år. Under hela tiden pratade hon öppenhjärtigt om sjukdomen, dels i artiklar i Expressen, men också på sin Youtube-kanal och på Facebook. Via sociala medier blev hon ett stöd till andra som drabbats av cancer, men fick också mycket uppmuntran och kärlek själv. 

Men under onsdagen tog sjukdomen till slut hennes liv.

Innan sin bortgång förberedde hon ett meddelande som hennes man Tomas skulle lägga upp på hennes Facebooksida. Brevet är adresserat till alla vänner och svenskar som följt och stöttat henne genom åren. 

"Ert stöd har betytt så oerhört mycket"

”Älskade vänner. Läser ni den här texten så har jag tyvärr inte klarat det. Jag visste att det var stora risker och var beredd att ta dem då risken att inte göra det innebar att jag ändå skulle gå bort inom de närmaste dagarna. Jag fick ett jätte fint avsked från min familj innan operationen.

Jag vill att ni ska veta att allt ert stöd betytt så oerhört mycket för mig de senaste åren, er kärlek, ert engagemang, att ni har gett mig verktyg för att förlänga livet och fått se mina barn växa upp.

Ida Boström har dött i cancer, 39 år gammal.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Det ni har gett mig är så stort att jag inte kan finna ord att beskriva min enorma tacksamhet för allt det ni har gett mig.

Älskar er !!!”

Fick nyligen dåligt läkarbesked

Tidigare den här månaden berättade Boström öppenhjärtigt i Expressen om hur hon fått läkarbeskedet att hon med stor sannolikhet inte skulle leva till jul. Trots det berättade hon om sina känslor, sin kärlek till maken Tomas och sina barn och hur hon förberett familjen för ett liv utan henne. Men Ida Boström var också känd i hela Sverige för sin vilja att leva. 

Ida, som var chef inom äldreomsorgen, vaknade en morgon 2014 och skulle sträcka på sig när det sa pang i revbenet. Cancern var tillbaka. Det som hade börjat 2010 med en klump i ena bröstet och som behandlades framgångsrikt och försvann, diagnostiserades nu som aggressiv bröstcancer med spridning till skelettet. Tvåbarnsmamman som då hon insåg att hennes tid var utmätt, satte upp tre mål. Hon skulle genomföra en Ironman, söka läkarlinjen, trots sin dyslexi, och plocka snäckor med sina barn i Spanien. Hon fick göra alla tre. 

I flera år har Ida berättat om sitt liv med sjukdomen, både i sina egna kanaler och i reportage i Expressen.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
En kväll med familjen.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ida har delat med sig av ögonblick, tankar och känslor ur livet med cancer.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ida med sonen Enrique.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Under sin triatlon fick hon till och med fart på en ung kille som gett upp.

– Hörru du, jag har hur mycket cancer som helst i hela kroppen. Jag har två ungar. Du är en ung kille. Nu bara ställer du dig upp och går för tusan. Ett steg i taget. Du har inga ursäkter, sa hon bestämt. 


LÄS MER: Cancersjuka Ida Boströms brev till barnen  


Han reste sig upp, fullföljde loppet och väntade in Ida vid målgången för att tacka henne.

"Hon har inspirerat oss alla"

Ida Boströms make fanns vid hennes sida på slutet precis som under hela sjukdomstiden.
– Jag är den personen jag är i dag tack vare Ida, säger Tomas Seco. Det är hon som inspirerat oss alla i livet. Det är hon som skapat allt vi har i dag och det är jag jättetacksam för, säger han. 

Texten på Facebook är skriven som om hon inte hade överlevt operationen, men i själva verket gick operationen väldigt bra. Men Tomas ville inte ändra hennes exakta ord då hon några timmar senare dog av komplikationer efter ingreppet. 

Ida Boström och sambon Tomas i november förra året.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
"Hon har inspirerat oss alla", säger Tomas.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

– Jag är så glad att det trots allt gick som det gick. Hon gick inte bort under operationen, det vet inte så många. Operationen gick jättebra. Hon var så lycklig,  vi skulle skåla med champagne och alla anhöriga och vänner väntade på rummet för att göra vågen när hon kom in.

Han är, både för sin egen och Idas skull, mån om att beskriva allt i Expressen.
– Ida ville att alla skulle få vara med in i det sista, säger Tomas. 

"Hon fick en jättelycklig stund"

Efter operationen fick hon blodtrycksfall och svimmade. Läkarna försökte rädda henne, men det gick inte, säger han.

– Hon sa "Det här är slutet, nu kommer jag gå bort". När läkarna gav henne svaret att det var så blev hon lugn. Hon hann säga jag älskar dig två gånger. Och så fick hon lugnande mediciner och morfin. 

Vänner och anhöriga hann ta farväl.
– Hon var kvar i livet i några timmar till, vi var med henne in i det sista precis som hon hade önskat. Vi höll hennes händer och pratade med henne. Vi spelade en låt – ”Footprints in the sand” av Leona Lewis – som hon ville att vi skulle spela. Ungefär halv sju tog hon sitt sista andetag. Jag är så glad att alla, även barnen, hann träffa henne. Vi var alla med, säger Tomas Seco. 

– Hon fick en jättelycklig stund och fick uppleva väldigt mycket glädje innan hjärtat slutade fungera, säger han.

"Hon fick en jättelycklig stund och fick uppleva väldigt mycket glädje innan hjärtat slutade fungera", säger Tomas om hennes sista timmar i livet.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.