Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvååring opererades för sin fetma

Pojken hade ett BMI på 44,1.

Här är världens yngsta fetmapatient som fått genomgå en operation.

Barnet, en tvåårig pojke från Saudiarabien, hade ett BMI på 44.1, vilket betraktas som livshotande.

Lösningen:

Läkare opererade bort en stor del av hans mage, skriver International Business Times.

Övervikt är ett stigande folkhälsoproblem i Saudiarabien. Cirka 35 procent av befolkningen tros lida av övervikt - vilket hamnade i fokus efter att kung Abdullah beställde ett plan för att Khalid Moshin Shaeri, en av världens tyngsta män, skulle kunna ta sig till sjukhus för operation.

Svävade i livsfara

Men en annan patient har också tvingats till operation för sin kroppsvikt. Pojken på bilden är bara två år gammal, men har ändå ett body mass index, BMI, på 44,1. Ett normalt ska enligt International Business Times ligga på mellan 18,5 och 24,9.

Enligt tidningen svävade pojken i livsfara på grund av sin vikt.

Men han har nu blivit den yngsta människan som fått genomgå en fetmaoperation, som resulterade i att stora delar av hans mage togs bort. Enligt International Business Times ska operationen ha gått bra. Pojken, som tidigare lidit av sömnapné, ska ha blivit friskare.

Ingreppet gjordes 2010, men har nu gjorts offentlig i samband med att en vetenskaplig studie på området publicerats.

Fram till operationen av den tvåårige pojken var en femåring från Australien den yngsta fetmapatienten som opererats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.