Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvååring död i olycka med Ikeas storsäljare

Ikea i Sverige har inga planer på att gå ut med extra information.Foto: Lasse Svensson
Tre barn har dött i USA i olyckor med den populära Malmbyrån. Samtliga fall ska ha inträffat när man inte fäst byrån i väggen.

Ett tredje barn har omkommit i en olycka med en Malmbyrå från Ikea. Nu startas det en säkerhetsutredning i USA för att utreda händelserna, skriver Telegraph.

Mamman till den 22 månader gamla pojken berättar att hon lagt honom och när hon kom tillbaka hittade hon pojken under byrån.

Det är det tredje fallet där ett barn har omkommit i olyckor med Ikeas populära Malmbyrå. Byrån har fallit när de inte har monteratd fast med väggfästen.

Alla tre fallen har inträffat i USA och nu inleds en säkerhetsutredning för att utreda händelserna. Den senaste dödsolyckan där Malmbyrån har varit orsaken inträffade i Minnesota, där en mamma hittade sin 22 månader gamla son under byrån, skriver Telegraph.

Mamman hittade pojken under byrån

Mamman berättade för polisen att hon hade lagt barnet för en sovstund och när hon skulle komma tillbaka och titta till honom hittade hon sitt barn under byrån.

Den svenska möbelgiganten gick ut med varningar under 2014 när de två första fallen inträffade. De varnade för att Malmbyrån kunde falla om den inte blev fastkilad i väggen.

Ungefär 65 miljoner Malmprodukter har blivit sålda över hela världen under de senaste 13 åren.

Ikea planerar inga extra varningar

Men i Sverige finns det inga planer på att gå ut med extra information om Malm, då Ikea menar att den information som medkommer i broschyrerna ska vara tillräcklig.

– Produkten är säker att använda så länge man följer monteringsanvisningarna som medföljer med Malmbyrån och använder det väggfäste som är inkluderat i paketet. I monteringsanvisningarna framkommer det information om att det är viktigt att använda väggfästet, säger Per Henning på Ikeas pressavdelning.

I USA har Ikea ingått ett samarbete med myndigheterna för att utreda händelserna och en talesperson för Ikea i USA har i ett uttalande gått ut med sina djupaste kondoleanser för barnets familj men samtidigt påpekat att byrån inte var fäst i väggen.

Ger sina djupaste kondoleanser

Även Ikea i Sverige beklagar händelsen.

– Vi ger våra djupaste kondoleanser till den familj som har drabbats av den här tragiska händelsen. Det är en otroligt tragisk händelse, verkligen, säger Per Henning på Ikea.

Den mamma till den två-åring som omkom i en olycka med liknande omständigheter under 2014 har skrivit i sin blogg:

"Jag vill att ni ska lära från mitt misstag. Spänn fast ALLT. Byråer, bokhyllor, tv, allt som möjligtvis kan falla."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.