Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två våldtäkter utreds på Stockholmsfestival

Två misstänkta våldtäkter på We Are Sthlm.
Polisen hoppas nu att händelserna fångats på film.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Festivalen ”We are STHLM” i Kungsträdgården.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två personer har uppgett att de blivit våldtagna under ungdomsfestivalen We Are Sthlm.

Nu hoppas polisen att brotten fångats på film.

– Två våldtäkter är två för mycket, säger Ola Österling vid polisen.

Ungdomsfestivalen We are Sthlm har pågått i Kungsträdgården i centrala Stockholm under fem dagar i veckan. Under festivalens sista dag, lördagen, fick polisen in två anmälningar om våldtäkt.

– Vi fick in anmälningarna i går kväll om två personer som rapporterade att de blivit våldtagna. Vi jobbar vidare med förundersökningarna i dag, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Misstänkta våldtäkter på We are Sthlm

Han säger att han inte kan gå närmare in på omständigheterna kring brotten, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska två män ha kommit upp bakom två flickor i 15-årsåldern i publikhavet. Därefter uppges männen ha våldfört sig på flickorna.

Detta ska ha skett vid 20-tiden på lördagskvällen.

Enligt uppgifter till tidningen har händelserna också fångats på film.

– Vi hoppas på det, säger Ola Österling.

Det finns i nuläget ingen misstänkt, och polisen ska nu bland annat gå igenom material från övervakningskameror för att försöka hitta gärningsmännen.

Flera sexuella ofredanden i Kungsträdgården

Utöver de två våldtäkterna har ett tiotal sexuella ofredanden anmälts under We are Sthlm. Polisen har haft en särskild insats i gång för att förebygga och förhindra just denna typ av brott.

– Vi har haft som fokusområde att ingripa och försöka förhindra sexuella ofredanden och där har vi jobbat nära arrangör och ordningsvakter. I vissa fall har vi fått tag på de misstänkta gärningsmännen, säger Ola Österling.

Flera har frihetsberövats och polisen jobbar nu vidare – förutom med våldtäkterna – även med fallen med sexuellt ofredande.

Polisen vill ha in tips

Ola Österling säger att två anmälda våldtäkter är ”två för mycket”.

– Att vi har ett tiotal sexualbrott och två våldtäkter är vi inte nöjda med men annars har insatsen fungerat väl sett till hur många besökare det har varit.

Den som kan ha gjort observationer från de misstänkta våldtäkterna uppges höra av sig till polisen på 114 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.