Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två vaccin kan släppas redan i år: ”Är hoppfull”

WHO om coronavaccin: ”Går i en rasande fart”
Världshälsoorganisationens vetenskapschef Soumya Swaminathan.
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP
Nästa år kan två miljoner doser produceras.
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

Världen skriker efter coronavaccin, och nu kan det finnas inom räckhåll.

– Om vi har tur finns två framgångsrika vaccin före årets slut, säger WHO:s vetenskapschef Soumya Swaminathan, till Svenska Dagbladet.

Ett vaccin mot corona kan vara nära. 

Världshälsoorganisationens vetenskapschef Soumya Swaminathan säger till SvD att det pågår en enorm aktivitet runtom i världen och att vi nu har över 200 vaccinkandidater.

Tio av dem testas på människor och Swaminathan är särskilt hoppfull kring tre.  Läkemedelsbolaget AstraZeneca i samarbete med Oxford University står för ett av dem.

– Jag är hoppfull. Dessa tre vaccin går inom några veckor in i sista fasen av kliniska prövningar, säger Swaminathan till tidningen.

Vidare säger hon att med tur så har vi två framgångsrika vaccin före årets slut och under nästa år kan två miljarder doser produceras.

Först ut är sjukvårdsarbetare, äldre och sjuka

Swaminathan menar att det finns många ”vaccinkandidater” om ett vaccin inte skulle fungera.

Och trots att ett vaccin tas fram under brådskande förhållanden kommer det inte kompromissas med säkerheten.

– I den tredje kliniska fasen testas vaccinet på mellan 20 000 och 30 000 människor. Det bör vara tillräckligt för att både avgöra effektivitet och säkerhet samt upptäcka oönskade biverkningar, säger Swaminathan.

Vem som först ska få ett vaccin menar WHO är sjukvårdsarbetare, äldre och sjuka människor. Människor på äldreboenden, i fängelser och slumområden bör också få vaccinet fort.

Se personerna som är villiga att riskera livet i jakten på coronavaccinet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.