Två undersökningar - två helt olika resultat

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen är nästan i kapp. Eller så får de rödgröna egen majoritet. Två färska opinionsundersökningar visar på helt olika resultat.
I en opinionsundersökning från Synovate som presenteras i Dagens Nyheter i dag får det rödgröna blocket 48,6 procent. Alliansen får 45,7. Det innebär att det skiljer 2,9 procentenheter mellan blocken, och glappet har därmed minskat med 6,5 procentenheter sedan decembermätningen från DN/Synovate.
Moderaterna går mest framåt och ökar med 2,6 procentenheter. Partiet ligger nu på 29,3 procent.
Synovates analytiker Nicklas Källebring tror att det kan ha att göra med sjukförsäkringsdebatten.
- Det var ju väldigt turbulent några veckor. Men den frågan har tryckts tillbaka nu, säger han till DN.
Men i en annan opinionsmätning, som kom i går kväll, är siffrorna på många sätt de motsatta. I en undersökning från Sentio Research får de rödgröna egen majoritet med 50,5 procent. I den mätningen tappar Moderaterna 1,9 procentenheter och Socialdemokraterna ökar med 2,5.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag