Mohamed Yusuf döms till 11 års fängelse i USA för terrorbrott. Foto: Roger VikströmMohamed Yusuf döms till 11 års fängelse i USA för terrorbrott. Foto: Roger Vikström
Mohamed Yusuf döms till 11 års fängelse i USA för terrorbrott. Foto: Roger Vikström
Dokument på FBI:s hemsida. Foto: SkärmdumpDokument på FBI:s hemsida. Foto: Skärmdump
Dokument på FBI:s hemsida. Foto: Skärmdump

Två svenskar döms
för terrorbrott i USA

Publicerad

Två svenska medborgare, Ali Yasin Ahmed, 31 och Mohamed Yusuf 33 år, som stridit med terrorgruppen al-Shabab i Somalia dömdes på fredagen till 11 års fängelse i USA, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt åklagare lämnade männen sina hem i Sverige 2008 och reste till Somalia där de fick militär träning med den islamistiska militanta gruppen.

Efter att männen utbildats kom de till Somalias huvudstad Mogadishu där de utkämpade strider med amerikanska och europeiska soldater som också anslutit sig till terrorgruppen, skriver Reuters. Nyhetsbyrån beskriver al-Shabab som en militant grupp med syfte att störta Somalias väststödda regering och införa strikta sharialagar i landet. Gruppen har kopplingar till al-Qaida och har utfört attacker i både Kenya och Etiopien.

Dömdes i New York

Männen dömdes för terrorbrott i en domstol i Brooklyn i New York på fredagen. Enligt Reuters erkände männen, dagen före rättegången i maj, att de var skyldiga till att ha gett materiellt stöd till al-Shabab.

En av de dömda ska ha deltagit i en propagandevideo filmad i Mogadishu, som uppmanar människor att kämpa för al-Shabab.

Efter avtjänat straff på 11 års fängelse kommer männen att utvisas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag