Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två svenskar åtalas
i USA för terrorbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Två svenska medborgare står åtalade för terrorbrott i USA. 

De två svenskarna, Mohamed Yusuf och Ali Yasin Ahmed greps i Djibouti i somras och utlämnades sedan till USA, uppger UD. 

Enligt FBI misstänks männen ha tränats för att bli självmordsbombare av en somalisk terrorgrupp.

De svenska medborgarna Mohamed Yusuf, 29 och Ali Yasin Ahmed, 27 står tillsammans med Madhi Hashi, 23, inför rätta i New York för att tränat med den somaliska terrorgruppen al-Shabab. 

Enligt ett pressmeddelande från den amerikanska federala polisen FBI ska de misstänkta männen, sedan slutet av 2008, ha deltagit i träningar med vapen och explosiva ämnen. De ska också ha deltagit i ett elitprogram för självmordsbombare. 

– Vad vi vet så är de misstänkta inte på väg att bli terrorister, de är terrorister. De gjorde mer än att få terroristträning, de använde sin träning i praktiken i terroroperationer med al-Shabab. Att de tillfångatogs och har ställts in för rätta är ett viktigt steg i kampen mot terrorism, säger George Venizelos, vice ordförande för FBI:s New York-kontor i ett pressmeddelande. 

Riskerar livstid

Om de två svenskarna döms på samtliga åtalspunkter riskerar de ett fängelsestraff på mellan 30 år och livstid, enligt FBI. Åtalspunkterna rör materiellt stöd till al-Shabab och vapenbrott.

– De var hängivna anhängare av al-Shabab, en våldsam terroristorganisation, som använde kraftiga vapen och deltog i stridsoperationer och al-Shababs självmordsbombningsprogram, säger åklagaren Loretta Lynch i pressmeddelandet.

De misstänkta terroristerna greps i Afrika på väg till Yemen i somras. 

Får svensk tolk

UD bekräftar att två svenska medborgare finns bland de åtalade. 

– Det är två svenska medborgare i 30-årsåldern som sitter frihetsberövade i New York, en är registrerad som utvandrad men de är hemmahörande i Mellansverige. Generalkonsulatet har besökt dem i veckan och UD har kontakt med deras anhöriga, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s pressjour. 

Enligt UD greps svenskarna i Djibouti i somras och utlämnades till USA i november. 

Under rättegången får de hjälp av UD och de använder en svensk tolk. 

– Vi har ett konsulärt uppdrag gentemot dem, säger Sara Brandt-Hansen. 

Säpo följer fallet

Den svenska säkerhetspolisen är informerade och följer fallet. 

– Om terrorbrott misstänks begås utomlands av svenskar så samarbetar naturligtvis Säpo med lokala brottsbekämpande myndigheter, enligt deras begäran. I det här fallet medverkar vi inte i formell bemärkelse, men vi hämtar in sådan information som kan vara av svenskt intresse, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo.

Den somaliska organisationen al-Shabab är terrorstämplad av USA och ska ha nära band till al-Qaida. 

al-Shabab

• al-Shabab (som ungefär betyder "Ungdomen") är en extremislamistisk rörelse som tidigare kontrollerat stora delar av Somalia. Den är klassad som terrororganisation av flera västerländska länder.

• al-Shabab har attackerat fredsbevarande trupper från Afrikanska unionen samt tillskrivits mord på fredsaktivister, hjälparbetare och journalister.

• Gruppen misstänks ligga bakom flera självmordsattacker de senaste månaderna i Somalia. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.