Två svenskar åtalas
i USA för terrorbrott

Publicerad

Två svenska medborgare står åtalade för terrorbrott i USA.

De två svenskarna, Mohamed Yusuf och Ali Yasin Ahmed greps i Djibouti i somras och utlämnades sedan till USA, uppger UD.

Enligt FBI misstänks männen ha tränats för att bli självmordsbombare av en somalisk terrorgrupp.

De svenska medborgarna Mohamed Yusuf, 29 och Ali Yasin Ahmed, 27 står tillsammans med Madhi Hashi, 23, inför rätta i New York för att tränat med den somaliska terrorgruppen al-Shabab.

Enligt ett pressmeddelande från den amerikanska federala polisen FBI ska de misstänkta männen, sedan slutet av 2008, ha deltagit i träningar med vapen och explosiva ämnen. De ska också ha deltagit i ett elitprogram för självmordsbombare.

– Vad vi vet så är de misstänkta inte på väg att bli terrorister, de är terrorister. De gjorde mer än att få terroristträning, de använde sin träning i praktiken i terroroperationer med al-Shabab. Att de tillfångatogs och har ställts in för rätta är ett viktigt steg i kampen mot terrorism, säger George Venizelos, vice ordförande för FBI:s New York-kontor i ett pressmeddelande.

Riskerar livstid

Om de två svenskarna döms på samtliga åtalspunkter riskerar de ett fängelsestraff på mellan 30 år och livstid, enligt FBI. Åtalspunkterna rör materiellt stöd till al-Shabab och vapenbrott.

– De var hängivna anhängare av al-Shabab, en våldsam terroristorganisation, som använde kraftiga vapen och deltog i stridsoperationer och al-Shababs självmordsbombningsprogram, säger åklagaren Loretta Lynch i pressmeddelandet.

De misstänkta terroristerna greps i Afrika på väg till Yemen i somras.

Får svensk tolk

UD bekräftar att två svenska medborgare finns bland de åtalade.

– Det är två svenska medborgare i 30-årsåldern som sitter frihetsberövade i New York, en är registrerad som utvandrad men de är hemmahörande i Mellansverige. Generalkonsulatet har besökt dem i veckan och UD har kontakt med deras anhöriga, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s pressjour.

Enligt UD greps svenskarna i Djibouti i somras och utlämnades till USA i november.

Under rättegången får de hjälp av UD och de använder en svensk tolk.

– Vi har ett konsulärt uppdrag gentemot dem, säger Sara Brandt-Hansen.

Säpo följer fallet

Den svenska säkerhetspolisen är informerade och följer fallet.

– Om terrorbrott misstänks begås utomlands av svenskar så samarbetar naturligtvis Säpo med lokala brottsbekämpande myndigheter, enligt deras begäran. I det här fallet medverkar vi inte i formell bemärkelse, men vi hämtar in sådan information som kan vara av svenskt intresse, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo.

Den somaliska organisationen al-Shabab är terrorstämplad av USA och ska ha nära band till al-Qaida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag