Helikoptern lyfte från flygfältet Wycombe Air Park i England. Foto: South central ambulance serviceHelikoptern lyfte från flygfältet Wycombe Air Park i England. Foto: South central ambulance service

Helikoptern lyfte från flygfältet Wycombe Air Park i England.

 Foto: South central ambulance service
Två svenska piloter var ombord. Foto: South central ambulance serviceTvå svenska piloter var ombord. Foto: South central ambulance service
Två svenska piloter var ombord. Foto: South central ambulance service

Två svenska piloter
i helikopterkrasch

Publicerad

De två svenska helikopterpiloterna var på utbildning i Storbritannien.

Men av oklar anledning tappade de kontroll över helikoptern – och kraschade på flygfältet. Nu är tre personer allvarligt skadade.

– Det är förskräckligt, jag kommer därifrån nu, säger arbetsgivare Anders Bernelind.

Det var i fredags förmiddag som de två svenska männen – som sedan flera år arbetar som helikopterpiloter för ett företag i Stockholmsregionen - lyfte från flygfältet Wycombe Air Park drygt 15 mil väster om London för att genomföra ett utbildningspass på en ny typ av helikopter tillsammans med en brittisk flyginstruktör.

Men något hände i luften – och skräckslagen markpersonal kunde plötsligt se hur helikoptern störtade och slog i marken på flygfältet.

En ledig akutsjukvårdare som stod och väntade på att hans flyglektion skulle börja rusade snabbt fram till olycksplatsen och lyckades tillsammans med anställda på flygklubben dra ut de tre skadade personerna ur det rykande helikoptervraket, rapporterar Daily Mail.

"En av dem är mindre skadad och en är mycket skadad"

Därefter anlände ett stort räddningsuppbåd och de tre männen fördes till sjukhus. En av dem vårdas för livshotande skador, en annan har skadats svårt i ben, bröstkorg, skuldror och huvud medan den tredje mannen klarade sig med mindre svåra skador i ryggen.

Anders Bernelind som driver företaget de två svenska männen arbetar för flög över till Storbritannien kort efter att olyckan inträffat tillsammans med männens anhöriga.

– En av dem är mindre skadad och en är mycket skadad, men allt är lite känsligt nu så jag vill inte säga mer, säger Anders Bernelind.

Olyckan utreds nu av den brittiska haverikommissionen.

Anders Bernelind vet i nuläget inte hur olyckan skett. När Expressen når honom på telefon har han precis landat på Arlanda efter att ha varit i Storbritannien i ett dygn.

– Det är en haveriutredning där nu. Jag vet bara att det var ett utbildningspass och på något sätt har det hänt någonting, säger han.

Och fortsätter:

– Jag vet bara att det hänt och det är förskräckligt.

Svenska utrikesdepartementet känner till olyckan, men har i nuläget inte någon information om att två av de skadade är svenskar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag