Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två svenska piloter
i helikopterkrasch

Helikoptern lyfte från flygfältet Wycombe Air Park i England.

Foto: South central ambulance service
Två svenska piloter var ombord. Foto: South central ambulance service

De två svenska helikopterpiloterna var på utbildning i Storbritannien.

Men av oklar anledning tappade de kontroll över helikoptern – och kraschade på flygfältet. Nu är tre personer allvarligt skadade.

– Det är förskräckligt, jag kommer därifrån nu, säger arbetsgivare Anders Bernelind.

Det var i fredags förmiddag som de två svenska männen – som sedan flera år arbetar som helikopterpiloter för ett företag i Stockholmsregionen - lyfte från flygfältet Wycombe Air Park drygt 15 mil väster om London för att genomföra ett utbildningspass på en ny typ av helikopter tillsammans med en brittisk flyginstruktör.

Men något hände i luften – och skräckslagen markpersonal kunde plötsligt se hur helikoptern störtade och slog i marken på flygfältet.

En ledig akutsjukvårdare som stod och väntade på att hans flyglektion skulle börja rusade snabbt fram till olycksplatsen och lyckades tillsammans med anställda på flygklubben dra ut de tre skadade personerna ur det rykande helikoptervraket, rapporterar Daily Mail.

"En av dem är mindre skadad och en är mycket skadad"

Därefter anlände ett stort räddningsuppbåd och de tre männen fördes till sjukhus. En av dem vårdas för livshotande skador, en annan har skadats svårt i ben, bröstkorg, skuldror och huvud medan den tredje mannen klarade sig med mindre svåra skador i ryggen.

Anders Bernelind som driver företaget de två svenska männen arbetar för flög över till Storbritannien kort efter att olyckan inträffat tillsammans med männens anhöriga.

– En av dem är mindre skadad och en är mycket skadad, men allt är lite känsligt nu så jag vill inte säga mer, säger Anders Bernelind.

Olyckan utreds nu av den brittiska haverikommissionen.

Anders Bernelind vet i nuläget inte hur olyckan skett. När Expressen når honom på telefon har han precis landat på Arlanda efter att ha varit i Storbritannien i ett dygn.

– Det är en haveriutredning där nu. Jag vet bara att det var ett utbildningspass och på något sätt har det hänt någonting, säger han.

Och fortsätter:

– Jag vet bara att det hänt och det är förskräckligt.

Svenska utrikesdepartementet känner till olyckan, men har i nuläget inte någon information om att två av de skadade är svenskar.