Foto: Medyan Dairieh
 Foto: Medyan Dairieh

Två svenska IS-krigare växlades mot gisslan

Publicerad

Två svenska IS-krigare växlades mot turkisk gisslan, uppger The Times.

Brittiska regeringen säger till BBC att det är ”sannolikt” att en fångväxling ägt rum.

– Han blev mer extrem och radikal, säger 22-åringens far till Expressen.

Den 22-årige mannen sade till pappan att han antagits till ett universitet i Mauretanien.

Där skulle han studera islam under fem år.

Men efter avresan hörde pappan inte ett ord från sonen.

– Jag gick runt till moskéerna som han brukade gå till. Jag sa till folk: ”Jag vet att min son brukade komma hit. Jag är orolig för honom. Vet ni något, snälla kontakta mig”.

För drygt två veckor sedan kom en okänd man fram till pappan inne i en moské.

– Han sa att min son hade varit i förvar i Turkiet. Han hade blivit tillfångatagen, men att han nu var släppt, berättar pappan.

Kan vara i Syrien eller Irak

Mannen antydde att 22-åringen nu kunde vara i Syrien eller Irak. Svensken var under skoltiden som andra; han festade och rökte. För två år sedan blev han dömd till dagsböter efter att ha misshandlat en ung man med ett knogjärn utanför en skola.

För ungefär två år sedan skedde en förvandling. Han bytte klädstil och sparade ut skägg. Enligt pappan blev han ”mer radikal”. De hade flera diskussioner om konflikten i Syrien. Sonen uttryckte vissa sympatier för de extrema grupperingar som ville bekämpa ”Iraks korrupta regering”.

– Jag sa till min son. Det är inte mitt och ditt krig. Det är bättre att du utbildar dig.

IS-krigare har vårdats på turkiska sjukhus

Enligt The Times är 22-åringen och ytterligare en svensk man bland de 180 jihadister som lämnats över till Islamiska staten i en hemlig fångutväxling med Turkiet. Expressen har sökt mannen och hans anhöriga. Vissa av de släppta IS-krigarna har vårdats på turkiska sjukhus och hållits i förvar i turkiska fängelser. Några har hållits av syriska rebellgrupper. I utbyte har Turkiet fått 46 turkiska medborgare som hållits gisslan.

Säpo hänvisar till UD - som inte känner till att några personer som stämmer in på beskrivningen varit frihetsberövade i Turkiet.

– Man kanske ska lägga till att UD inte alltid känner till alla svenska medborgare som frihetsberövats. Enligt Wienkonventionen har ett land skyldighet att informera annat land om de frihetsberövade själva begär det, säger Catarina Axelsson på UD:s pressavdelning.

Den svenske IS-krigarens far vädjar till sonen att minnas att profeten Muhammed säger att man måste ha bra karaktär, bra beteende och aldrig skada eller döda någon.

– Det här är inte ditt krig. Du är född och hör hemma i Sverige. Det är inte för sent att återvända. Kom hem och skada inte någon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag