Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

90 000 evakueras i svåra skogsbränder

Se när glöden från skogsbranden slår mot bilrutan
Silveradobranden.Foto: ALLEN J. SCHABEN / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Blue Ridge-branden.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

90 000 personer har evakuerats i två stora skogsbränder i Los Angeles. 

Myndigheter varnar nu för att torr luft i kombination med kraftig vind har skapat ”de farligaste tänkbara väderförhållandena för bränder”.

Brandröken täcker stora delar av Orange County i södra Los Angeles, rapporterar amerikanska medier. 

Det handlar om en stor skogsbrand i Irvine, den så kallade Silveradobranden som uppgår till 29 kvadratkilometer och en annan i Yorba Linda, Blue Ridge-branden.

Två brandmän i 30-årsåldern har skadats med brandskador av andra och tredje graden på stora delar av kroppen.

– De är allvarligt skadade. Vi gör allt vi kan för dem, säger räddningstjänstens chef Brian Fennessy.

Det har byggts upp evakueringscenter på flera platser i området, men många känner en stor osäkerhet på grund av pandemin, rapporterar AP.

– Vi kan bara föreställa oss hur alla andra känner sig. Det finns ingenstans att gå där du kan känna dig säker, säger Kelsey Brewer, som kan bo i en släktings tomma hus.

31 personer döda i bränder i år

Enligt forskare har klimatförändringar gjort luften torrare i Kalifornien, vilket gör att träd och växter brinner lättare. Hittills i år har 8 600 bränder härjat delstaten, rapporterar AP. 31 personer har dött, och 9 200 hem har förstörts.

I branden kring Yorba Linda, som ska vara 12 kvadratkilometer, har minst ett hem förstörts, och 200 brandmän kämpar nu mot lågorna.

https://twitter.com/OCFA_PIO/status/1320874786524852224?s=20

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.