Endast två djurparker i Europa har lyckats avla tigerarten tidigare. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅNEndast två djurparker i Europa har lyckats avla tigerarten tidigare. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Endast två djurparker i Europa har lyckats avla tigerarten tidigare. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungarna kommer döpas i december. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅNUngarna kommer döpas i december. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungarna kommer döpas i december. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Två små tigerungar födda – av utrotningshotade arten

Publicerad

Två malayatigerungar har fötts på en djurpark i Prag.

Senast en tiger av den hotade tigerarten föddes i Europa var 2013, och tvillingfödseln bådar gott för artens överlevnad, rapporterar bland andra Abc news.

Det var den 3 oktober i år som tigerungarna föddes på Prag Zoo. Endast två djurparker i Europa har lyckats avla tigerarten tidigare, senast i Tyskland 2013.

Men enligt skötarna på djurparken har de två ungarna som fötts i Prag, en hane och en hona, goda chanser att överleva.

Mamman mår bra

Djurskötaren Pavel Brandi säger att även mamman till de två ungarna, 11-åriga Banya, mår bra efter födseln.

Även mamma Banya mår bra efter födseln.Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

I Sydostasien där malayatigern kommer ifrån finns bara mellan 250 och 340 tigrar kvar i det vilda, och arten räknas som kritiskt utrotningshotad av WWF.

Döps i december

Malayatigern är en av de mindre tigerarterna. Vuxna malayatigrar väger mellan 100 och 120 kilo – medan andra tigerarter kan väga uppemot 300 kilo.

De två ungarna som fötts i Prag kommer att få sina namn i december.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag