Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två skottskadade i Hageby i Norrköping

En person är skjuten till döds i Norrköping. En annan man är allvarligt skadad.
Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben
Polisen jagar efter gärningsman.
Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben

I går sköts en man till döds på en parkeringsplats i Norrköping - attentatet antas nu ha kopplingar till en strid mellan Hells Angels och en annan MC-grupp.

Den nu dödade mannen utsatts för ett mordförsök redan i höstas och i dag skulle han vittna om detta i en rättegång.

Nu är teorin att offret skulle stoppas från att vittna.

– Det här är det värsta och grövsta som jag varit med om under mina 25 år som åklagare. Man ska inte kunna förhindra en rättegång genom att avrätta målsäganden och jag kommer inte att lägga ner målet, säger chefsåklagaren Torsten Angervåg till DN.

Till reportern Lasse Wierup i Dagens Nyheter säger chefsåklagare Torsten Angervåg att han är övertygad om att gärningsmännen som misstänks för mordet på 20-åringen ville stoppa offret från att peka ut en 29-årig medlem i Hells Angels undergrupp Red and White Crew för mordförsök.

Åklagaren var i går chockad efter beskedet om att 20-åringen skjutits till döds och säger till DN:

– Det här är det värsta och grövsta som jag varit med om under mina 25 år som åklagare. Man ska inte kunna förhindra en rättegång genom att avrätta målsäganden och jag kommer inte att lägga ner målet.

Rättegången kommer  ändå att börja enligt åklagaren.

– Bevisläget är starkt och den dödes vittnesmål finns på video. Men efter det fruktansvärda som nu hänt kan det förstås finnas skäl att komplettera bevisningen, säger Trosten Angervåg till DN.

Ytterligare ett offer

I ett pressmeddelande sade han tidigare under tisdagen så här:

– På vilket sätt rättegången kommer att påverkas av det nu inträffade är för tidigt att säga, detta kommer jag diskutera med tingsrätten och övriga parter i morgon i samband med att rättegången startar.

På parkeringsplatsen fanns ytterligare ett offer - en man i 35-årsåldern som enligt Norrköpings Tidningar tidigare var medlem i mc-gänget Outlaws.

Han är nu misstänkt för mordförsök eftersom det finns uppgifter om att han själv skjutit mot männen som angrep dem.

Även 35-åringen har tidigare utsatts för mordförsök. Strax före ju sköts vid ett  besök svartklubb i anslutning till Hells Angels klubblokal i Norrköping enligt uppgifter i NT.

Det var strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen som polisen i Norrköping fick larm om en misstänkts skottlossning i stadsdelen Hageby.

Två personer var skjutna på en parkeringsplats i närheten av vårdcentralen.

Ett vittne beskriver hur han hörde minst tre skott. När han gick ut för att se vad som hänt såg han en man ligga på marken.

– Hans kompis ropade efter hjälp att ringa ambulans. Han ropade "han kommer dö, han kommer dö", säger vittnet.

Vrinnevisjukhuset uppgav  senare på eftermiddagen att mannen i 20-årsåldern avlidit av sina skador medan mannen i 35-årsåldern är "allvarligt skadad men stabil".

Letar efter fler gärningsmän

– Vi misstänker att det finns fler personer inblandade i det här och vi har en pågående insats där vi letar flera gärningsmän, säger Fredrik Kliman vid Norrköpingspolisen.

Skottdramat har alltså flera kopplingar till kriminella mc-gäng.

Den  man som dödades utsattes för ett mordförsök i oktobere förra året . Han blev då beskjuten med tre skott på Timmermansgatan i Norrköping.

Rättegång i morgon

En 29-årig man som är medlem i Hells Angels supportergrupp Red & White Crew åtalades för brottet och det är alltså den rättegången var planerad att starta i morgon.

Enligt åtalet skulle motivet till mordförsöket vara att mannen hade börjat umgås med personer från Outlaws tidigare Norrköpingsavdelning, som har legat i konflikt med bland annat Hells Angels-sfären.

Samtidigt har det enligt Norrköpings tidningar kommit fram uppgifter om att den nu gripne mannen i 35-årsåldern är en före detta medlem i Outlaws som tidigare har figurerat i flera brottsliga sammanhang.

Men polisen vill inte bekräfta dessa uppgifter.

– Vi utesluter inte att det finns kopplingar till kriminella personer, säger Fredrik Kliman.

Bevakar sjukhuset

En kvinna som bor i området ska enligt Norrköpings Tidningar ha sett en misstänkt gärningsman springa från platsen.

Polisen har beslagtagit en bil på platsen samt flera andra föremål.

– Vi har i nuläget inget klart motiv men vi har flera intressanta uppslag som vi arbetar med, säger Fredrik Kliman.

Polisen har även gjort husrannsakan på olika platser i området samtidigt som man har patruller på plats vid Vrinnevisjukhuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.