Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Mördad man med i ”Filterlösa grabbar”

Sammanlagt fick polisen larm om skottlossningar på fyra olika platser i Stockholm under söndagskvällen och natten till måndagen.
Två personer har skjutits i Hjulsta.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Två personer har skjutits i Hjulsta.
Två personer har skjutits i Hjulsta.
Två personer har skjutits i Hjulsta.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Två personer har skjutits i Hjulsta.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
En stor polisinsats pågår på platsen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Båda männen som sköts i Hjulsta under natten var med i det kriminella Rinkeby-nätverket ”Filterlösa grabbar”, enligt uppgifter. 

Männen har båda varit involverade i en bedrägerihärva där en av de andra åtalade tidigare har skjutits. 

Åtta personer är gripna efter skjutningen – som var en av fyra som inträffade i Stockholm i natt.

Polisen fick vid 02.30-tiden natten mot måndag in larm om skottlossning i Hjulsta.

Två män hade skjutits utomhus på en innergård och fördes till sjukhus med livshotande skador. En eller flera personer sågs springa från brottsplatsen.

– Vi vaknade av skottlossning 02.30. Vi hörde sex–sju skott. Efter en stund såg vi de första polisbilarna och då hörde vi att de pratade om att det var två skjutna, säger en boende i området.

Polisen sökte efter gärningsmännen med bland annat hundpatrull och drönare. De spärrade även av platsen och genomförde en teknisk undersökning.

Under natten till måndagen kunde polisen gripa totalt åtta personer, misstänkta för skjutningen i Hjulsta. Flera av de gripna ska vara i 20 till 25-årsåldern. 

Vid lunchtid meddelade polisen ett en man i 20-årsåldern dött efter nattens skjutning i Hjulsta. Mannens anhöriga är underrättade. Den andra skottskadade mannen vårdas fortfarande med livshotande skador på sjukhuset. 

Polisen har inlett förundersökningar om mord, försök till mord, och grovt vapenbrott.

Tillhörde kriminellt gäng

Enligt uppgifter till Expressen tillhörde båda männen det kriminella gänget ”filterlösa grabbar”, FLG från Rinkeby. FLG kopplas även ihop med Shottaz och har kallats för ”Shottaz yngre”.

En av männen som sköts i Hjulsta åtalades och var häktad i en större bedrägerihärva mot äldre. Han ska bland annat lurat till sig miljonbelopp av äldre över telefon, enligt uppgifter. Mannen sattes på fri fot när rättegången sköts upp från januari till september i år, skriver SVT.

Den andra mannen som avled efter skottskadorna han fick under natten förekommer också i utredningarna kring bedrägerierna. Men han åtalades inte för brotten.

Enligt SVT har nu två åtalade i målet blivit skjutna under de senaste månaderna. 

Flera skottlossningar runtom i Stockholm

På söndagen medverkade inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Agenda. Där intervjuades han om gängskjutningarna och vad regeringen gör för att stoppa det dödliga våldet.

– Det här är ett problem som vuxit under lång tid och decennier. Det krävs många beslut och uthållighet, det krävs kraftfulla insatser. Jag menar att Sverige aldrig gjort en så här kraftfull offensiv mot kriminalitet tidigare, sa han då. 

Men under söndagskvällen och natten till måndagen inträffade totalt fyra skottlossningar runtom i Stockholm. 

Klockan 20.17 larmades polisen om en misstänkt skottlossning i Tensta, på plats säkrade polisen spår som tyder på att en skottlossning ägt rum

Vid 23.15 larmades det om en misstänkt skottlossning på Hägerstensvägen i södra Stockholm.

– Man har anträffat en tomhylsa och inlett en förundersökning om grovt vapenbrott, säger Ola Österling. 

Vid 02.30-tiden larmades polisen om skjutningen i Hjulsta och en halvtimme senare, klockan 03.04 hördes skott i Bredäng. Även där hittades spår från en skottlossning. Två personer kunde även gripas av polisen i Bredäng.

Skjutningarna har krävt stora polis- och utredningsresurser av polisen under natten, förklarar Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

– Det är en exceptionell situation, säger han.

Mikael Damberg efter skjutningarna: ”Tänker på alla drabbade”

I ett mail till Expressen kommenterar inrikesminister Mikael Damberg (S) nattens skjutningar. 

”Det är naturligtvis fruktansvärt och jag tänker inte minst på alla de drabbade i områdena som ännu en gång blir fråntagna sin trygghet och frihet”, skriver inrikesministern.

”Jag vet att polisen nu arbetar intensivt med såväl utredningsarbetet som med att skapa trygghet i närområdena. Polisen redan har kunnat gripa ett flertal personer”.

Enligt Damberg har polisens hårda arbete med att stoppa det dödliga våldet lett till att allt fler toppar i de kriminella nätverken nu sitter frihetsberövade i väntan på långa fängelsestraff. 

”Vi vet att utvecklingen går att vända. Det har vi sett i andra länder men även i Malmö, som bara för några år sedan låg i toppen när det gällde skjutningar”.

Johan Forssell: ”Regeringen har kört fast”

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell anser däremot att regeringens ansträngningar för att få stopp på gängskjutningarna inte räcker till. 

– Jag såg Mikael damberg i Agenda i går. Jag misstror inte hans intentioner. Men det är uppenbart att regeringen kört fast. Bara timmar efter hans framträdande har det skjutits på fyra platser i Stockholm. 

– Det kommer behövas betydligt tuffare krav nu. Verkligheten talar sitt tydliga språk. Deras insatser biter inte. 

Se också – polisen om insatserna:

I natt sköts två personer i Hjulsta – livhotande skador.
Personerna är förda till sjukhus med livshotande skador och polisen utreder händelsen som mordförsök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.