Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två poliser anmäler risk för corona efter gränskontroll

Coronaviruset: Forskare från Arizona nära en lösning
Planet när det anlände från Frankrike till Arlanda i början av februari.Foto: JANNE ÅKESSON
Ett skyddsombud skriver i sin anmälan att de inte kom undan gränskontrollen på Arlanda, eftersom ingen kontroll genomförts i Frankrike.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Gränspolisen på Arlanda har upprättat en intern anmälan efter att de tagit emot tolv svenskar från Wuhan i Kina.

I en tillbudsanmälan skriver en av poliserna:

”Det har förekommit coronavirus där och därför kan det i senare skede visa sig att jag också kan ha blivit smittad”.

Kvällen den 2 februari anlände tolv svenskar till Arlanda flygplats, efter att först ha mellanlandat i Frankrike, från Wuhan i Kina.

Två poliser tog emot dem och genomförde en gränskontroll.

Nu har poliserna – efter en uppmaning från ett skyddsombud – upprättat en intern anmälan, om det i efterhand skulle visa sig att någon av dem har smittats av coronaviruset. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Gränskontroll av Wuhan-svenskar på Arlanda

En av poliserna skriver i sin anmälan:

”l samband med gränskontroll, skulle jag tillsammans med (den andra polisen) möta upp 12 stycken passagerare som ankom från Wuhan. Det har förekommit coronavirus där och därför kan det i senare skede visa sig att jag också kan ha blivit smittad. Jag kontrollerade att det var de på passen samt att jag stämplade in en av passagerama som uppvisat kinesiskt pass”.

Den andra polisen skriver:

”Ingen av personerna ombord visade några symptom, men efter samtal med yttre befäl samt skyddsombud ansåg (skyddsombudet) att det borde skrivas en LISA om händelsen ifall att någon ombord på flyget bar på smittan”.

Liten risk att poliserna smittats

Lisa är ett digitalt verktyg för tillbud och arbetsskador, som har som syfte att systematiskt minska antalet arbetsskador.

Skyddsombudet, som uppmanade de två poliserna att anmäla, betonar att man har följt Folkhälsomyndighetens råd om corona och att risken att poliserna smittats av viruset är ”nästan obefintlig”. Han skriver dock att det inte går att garantera något, och att det därför var bäst att upprätta en Lisa-anmälan.

”Jag tycker och anser att nu finns det i alla fall någon form av dokumentation att de varit på plats och kontrollerat personer som är misstänkt drabbade av coronaviruset, oavsett om de är det eller inte”, skriver skyddsombudet.

Coronapanik på fängelse

Fången Mark Rumble misstänks vara en superspridare av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.