Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis död efter biljakt – en allvarligt skadad

En polis har avlidit och ytterligare en har blivit allvarligt skadad i samband med en biljakt.Foto: Patrick Trägårdh
Den andre polisen, en 28-årig kvinna, skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Foto: Patrick Trägårdh
Händelsen slutade i tragedi. En av polisernas liv, en kvinna i 25-årsåldern, gick inte att rädda.Foto: Patrick Trägårdh
En ambulanshelikopter, räddningstjänsten och flera poliser skickades till olycksplatsen. Foto: Patrick Trägårdh
En av poliserna omkom och en är allvarligt skadad.Foto: Patrick Trägårdh
<p>Jakten påbörjades på andra sidan länsgränsen och slutade i sjön i Fredrika.</p>Foto: LÄSARBILD
I den här kurvan tappade de båda bilförarna kontrollen över sina bilar.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
Det var halt på platsen där bilarna voltade av vägen.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
Precis innan räcket gick bilarna av vägen, berättar frilansfotografen Patrick Trädgårdh om olyckan.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
Åtminstone en av bilarna verkar ha träffat vägskylten när den kraschat av vägen.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
Hjulspåren. Här halkade bilarna av vägen, i riktning mot björkdungen och sjön.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
En björk klipptes av när bilarna kraschade genom björkdungen.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
"Det är en hemsk olycka", säger frilansfotografen Patrick Trädgårdh i Expressen TV:s sändning.Foto: Patrick Trägårdh/Expressen TV
Polisjakten i Fredrika slutade i tragedi.
1 / 15

En polis har avlidit och ytterligare en har skadats allvarligt i samband med en biljakt.

Poliserna var inne i en jakt efter en misstänkt brottsling när de körde av vägen och hamnade i Viskasjön, strax norr om Fredrika i Åsele.

Den misstänkte, en 25-årige man, har släppts efter förhör.

– Det finns inte skäl att anhålla mannen, säger Peder Jonsson vid polisen i Västerbotten.

Det var strax före klockan 04 på torsdagsmorgonen som larmet kom till SOS Alarm. Under en biljakt hade både en polisbil och bilen de följde efter kört av vägen – och voltat ner i Viskasjön i tätorten Fredrika i Åsele kommun.

Olyckan inträffade på väg 591 i anslutning till en bro inne i samhället. Biljakten hade tagit sin början i Örnsköldsvik vid en rutinmässig trafikkontroll.

– Man följde efter bilen och på olika vägar hamnade man i Fredrika. I Fredrika i en svag vänsterböj vid en bro körde båda bilarna rakt fram och på så sätt körde man av vägen och hamnade i vatten, säger Thomas Nilsson, kommenderingschef i händelsen på en pressträff.

En ambulanshelikopter, räddningstjänsten och flera polisbilar skickades till olycksplatsen. När räddningstjänsten kom fram var polisen på plats och gav första hjälpen. Då låg bilarna upp och ner ute i vattnet och alla inblandade hade själva tagit sig ut.

– Det var akuta livsuppehållande åtgärder på två av personerna. Den tredje var lindrigare skadad, säger Magnus Holmberg, chef i beredskap vid räddningstjänsten.

Avliden på platsen

Händelsen slutade dock i tragedi. En av polisernas liv, en kvinna i 25-årsåldern, gick inte att rädda.

– En polis är konstaterat avliden på platsen, säger Peder Jonsson, presstalesman vid polisen i Västerbotten.

Den andra polisen, en 28-årig kvinna, skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Norrlands universitetssjukhus uppger de tagit emot kvinnan efter olyckan. Hon är inlagd på intensivvårdsavdelningen och är måttligt till allvarligt skadad, men skadorna ska inte vara livshotande. Hon ska också vara kontaktbar.

 

 

Misstänkt släppt efter förhör

Mannen som poliserna följde efter strax innan olyckan körde också av vägen och hamnade i vattnet. Mannen som är i 25-årsåldern ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

Efter dödsolyckan greps han misstänkt för flera brott. Enligt polisen var han så pass påverkad att det inte kunde hållas förhör med honom inledningsvis. Senare under torsdagen har han sen hörts – och släppts på fri fot.

– Det finns inte, utifrån det som framkommit i utredningen så här långt, häktningsgrund. Då finns det inte heller skäl från åklagaren att anhålla mannen, säger polisens presstalesman Peder Jonsson.

Han är däremot fortsatt misstänkt för brott.

– Han är fortfarande misstänkt för grov vårdslöshet i trafiken, narkotikabrott, drograttfylleri och för att inte ha stannat på polismans tecken. Det finns ett antal brott, men de i sig utgör inte skäl för häktning, säger Peder Jonsson.

Hur har han reagerat på händelsen, att en polis dött?

– Jag har inte hört något om hur han reagerat på vad som hänt, säger Peder Jonsson.

Uppgifter: Stulen bil

Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Enligt uppgifter hade bilen som han körde blivit stulen från ett företag i Örnsköldsviksområdet. Det är uppgifter som Peder Jonsson inte kan kommentera.

– Jag har inte hunnit undersöka vad det är för bil, säger han.

 

 

Under dagen kommer polisen att ge stöd och hjälp till sin egen personal och den döda polisens anhöriga. Även räddningstjänsten kommer att ge stöd till sina anställda som var på platsen.

– Naturligtvis så är hela vårt polisområde och stora delar av polis-Sverige i sorg efter det som har inträffat. Men inte desto mindre tvingas vi ta hand om de arbetsuppgifter vi ska utföra. I första hand ser vi till att ta hand om den personal som varit inblandad, de får åka hem och vila, säger Peter Wikberg, poliskommissarie i Västernorrland.

Oklart vad som orsakat olyckan

På morgonen sänkte sig en tät dimma över platsen och kring bilarna som länge låg kvar upp och ner en kort bit från land låg tillhörigheter utspridda. Patrick Trädgårdh, frilansfotograf, sa i Expressens tv-sändning att bilarna såg ut att ha gått av vägen i en kurva precis innan räcket. Därefter ser en bil ut att ha touchat en vägskylt och klippt en björk i en björkdunge. Sedan har bilarna voltat på vägen och gått ner i vattnet.

– Det är en hemsk olycka, säger Patrick Trädgårdh.

Vad som orsakat olyckan är i nuläget oklart. Men Trafikverket har rapporterat att det ska vara mycket halt på platsen där bilarna körde av vägen.

Är klara på platsen

Nu utreds händelsen vidare och platsen har spärrats av och polisens tekniker har genomfört en undersökning.

– Det inleds en utredning nu kring den här händelsen. Den får visa vad som ligger bakom att bilarna har gått av vägen. Det jag vet är att det är minusgrader på platsen, mer än så vet jag inte just nu, säger Peder Jonsson.

På eftermiddagen började bilarna bärgas upp från vattnet och vid 17.30-tiden meddelar Peder Jonsson att de transporterats från platsen.

– Vi är klara på platsen. Nu fortsätter vi med arbetet i morgon, säger han.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.