Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två pojkar döda i skottdrama i Uppsala

En av pojkarna fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han senare avled. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jens L'Estrade

UPPSALA. Nu börjar sorgen sprida sig på sociala medier efter att två tonårspojkar, 16 och 17 år gamla, dog i ett tragiskt skottdrama.

Polisen misstänker att en av pojkarna sköt ihjäl den andre och sedan tog sitt liv.

De döda ungdomarna beskrivs som väldigt nära vänner, och frågetecknen är många efter dödsfallen.

– De var jättebra vänner, och de hade känt varandra ganska länge vad jag vet. Det sista jag vet är att de fortfarande var vänner, säger en av tonåringarnas vänner.

De mörkgrå molnen hänger tunga över den medeltida kyrka som öppnat upp sina portar för de som vill tända ett ljus eller ägna en tanke åt de bortgångna tonårspojkarna. Under torsdagseftermiddagen är det flera ungdomar från samhället söder om Uppsala som tagit sig hit för att sörja sin vän.

I kyrkans gästbok har vännerna lämnat kondoleanser till den bortgångne 17-åringen. En person minns honom som att han "alltid fanns där och stöttade en".

– Kyrkan har varit öppen under dagen och kvällen, den har varit öppen som ett öppet rum om man vill tända ljus eller samtala. Det är en väldigt svår och tragisk händelse, det är det som har präglat stämningen, säger Britt-Karin Ekstrand, tillförordnad kyrkoherde.

"Kom som en chock"

Expressen.se talar under torsdagen med en av 16-åringens vänner, som är i chock och har svårt att ta in vad som hänt.

– Det kom som en chock när jag fick höra det här, jag trodde inte att det var sant. Nu får vi försöka stödja varandra allihop på något vis, säger vännen som inte vill spekulera i hur det kunde gå så illa som det gick.

– Jag vet lika lite som alla andra, jag vet bara det jag har läst i tidningen. Man vill ju veta, men jag kan inte ens tänka mig vad det är som har hänt, säger vännen som beskriver 16-åringen som lite blyg och tystlåten.

– Men inte på ett dåligt sätt, det var bara så han var. Och man hade alltid kul med honom, säger vännen.

"Han var en riktigt god person"

En annan nära vän till 16-åringen beskriver honom som en härlig person.

– Han var en av mina bästa vänner, vi träffades i skolan, han gick i åttan och jag gick i nian, säger vännen.

Vännen fick reda på den tragiska nyheten på eftermiddagen. Först hade han läst om nyheten och sedan berättade en annan vän om vad som hade hänt.

– Alla är så ledsen, ingen har någon aning om vad som har hänt. Han var en riktigt god person, han var hur härlig som helst. Vi umgicks till och från, säger vännen.

En annan kompis till 16-åringen är tagen av händelsen och har svårt att förstå vad som hänt.

– Vi lärde känna varandra i skolan. På somrarna var han alltid med oss, vi brukade äta glass och hoppa studsmatta. Han var världens snällaste, han var alltid snäll, säger vännen och fortsätter att berätta:

– Vi träffade honom bara för en vecka sedan. Det sista han sa var "ta hand om er". Han var som en bror för mig, jag saknar somrarna tillsammans.

Hedras i sociala medier

På sociala medier hyllas tonårspojkarnas minne, med kärleksfulla hälsningar till dem båda.

"Helt sjukt att det kan gå så långt, vila i frid min fina vän", skriver en, och "Asså vila i frid x och x", skriver en annan.

Grannarna intill det drabbade huset förhördes under natten, men det var få som hade märkt något ovanligt.

– Vi låg och sov och hörde ingenting. Vi vaknade först när polisen kom och knackade på, säger en granne.

Klockan 23.14 i går kväll fick polisen larm om en skottlossning i ett hus i det idylliska området söder om Uppsala.

Den ene pojken, 17 år gammal, påträffades död inomhus. 16-åringen var allvarligt skadad. Han fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset, där han senare avled.

– Det är en oerhört tragisk händelse och en fruktansvärd sorg har spridit sig hos båda pojkarnas anhöriga, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

"Utredas närmare"

Polisen vet inte så mycket om händelseförloppet, men misstänker att en av dem sköt ihjäl den andre för att sedan ta sitt liv. Det är oklart om det fanns andra personer i huset när det skedde.

Händelsen rubriceras som mord.

Enligt UNT har polisen på torsdagskvällen en teori om vad som hänt.

– Vi har en teori, men den kan vi inte gå in på i nuläget, säger Christer Nordström till tidningen.

Känner ni till vem det var som avfyrade skotten?

– Det vill jag inte heller gå in på utan det måste utredas närmare och så får vi se hur långt vi kommer.

Vad pekar på det?

– Det kan jag ju inte berätta eftersom vi inte är färdiga med vår utredning utan vi är i början och kriminalteknikerna är inte färdiga med sin undersökning i huset. Sedan har vi den rättsmedicinska undersökningen som inte heller är påbörjad och den vet vi inte exakt när den ska göras. Det här är en samlad bedömning som man har gjort i det här läget, att det lutar åt det här hållet.

Har ni några andra misstänkta?

– Nej.

Vad har legat bakom den här händelsen?

– Det är klart att vi under natten och med alla de förhör som har hållits kan ha en viss uppfattning vad det kan handla om, men vi kan inte säga något om det nu för det måste utredas mera. Det här kompliceras av att båda är borta. Vi får se var vi landar i den här delen. I dag vill vi inte spekulera.

Christer Nordström vill inte gå in på vilka fynd man har gjort, eller svara på frågor om mordvapnet.

– Brottsplatsen är fortfarande avspärrad, och kommer så att fortsätta vara. Vi måste avvakta alla de här pusselbitarna nu först. Det finns ingenting vi kan inte berätta om mordvapnet heller, säger han vid 15-tiden till Expressen.se.

Vet man hur mordvapnet skaffades fram eller vad det kan finnas för motiv?

– Det är också sådana detaljer vi inte kan berätta om nu, och det är också fler personer som ska höras, fortsätter Christer Nordström.

"Kände varandra"

Under torsdagsmorgonen var anhöriga underrättade.

Enligt polisen beskrivs pojkarna som vänner.

– De kände varandra och var kompisar. Det är en oerhört tragisk händelse och en fruktansvärd sorg har spridit sig hos båda pojkarnas anhöriga. Många som bor här är chockade av det som har hänt, det här är ju normalt sett en fridfull landsbygd, säger Christer Nordström.

Hur vanligt är det att ett skottdrama uppstår mellan två vänner?

– Jag har haft något liknande fall för något år sedan, men jag kan inte komma ihåg vilket ärende det var. Men normalt sett är denna typ av händelse ovanlig, säger Christer Nordström.

Båda två var kända av polisen sedan tidigare.

En av dem har tidigare varit dömd för narkotikarelaterade brott.

– De har förekommit i en del ungdomsärenden, säger Christer Nordström.

Platsen är avspärrad och en kriminalteknisk undersökning av huset pågår. Polisen har också förhört ett flertal personer under natten och tidiga morgonen, men vill inte gå in på omständigheter kring händelsen.

– Det är för tidigt, nu samlas allt material in och sedan ska det här gås igenom med ett antal medarbetare. Det är för tidigt att berätta vad som är känt och hur det har sett ut i villan när polispatrullen kom, säger Nordström.

– Jag vet inte hur långt kriminalteknikerna kommit, de jobbar försiktigt så att inga spår ska försvinna men de kommer i alla fall inte bli klara i dag. Jag har heller inte fått något besked om när den rättsmedicinska obduktionen ska ske, säger Christer Nordström.

För tillfället pågår fortfarande förhör.

– Det är flera personer som är hörda, men vad vi har sett och möjligen hört där är också sådant vi inte kan berätta om.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!