Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En död efter poliskrock i Uppsala

Larmet om olyckan kom in till polisen vid 16.43.Foto: Utryckning Uppsala

En man har dött efter att han tillsammans med en kvinna under fredagseftermiddagen blev påkörd av en polisbil. 

Enligt vittnen till UNT flög mannen och kvinnan ”flera meter” när de kördes på av polispatrullen. 

– Det är otroligt tragiskt, säger Pär Olsson på Uppsalapolisen. 

Larmet om olyckan, som UNT var först att rapportera om, kom in till polisen vid 16.42 på fredagseftermiddagen. 

En hundpatrull arbetade med ett högprioriterat ärende som handlade om skottlossning samtidigt som det inleddes en jakt på ett fordon på E4 norr om Uppsala dit hundpatrullen omprioriterades.

På vägen till E4 blev en man i 70-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern påkörda av polisbilen i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, enligt polisens hemsida.

Enligt vittnesuppgifter till UNT ska en person ha skjutit en smällare mot polisbilen utan att varken bilen eller personer ska ha träffats. 

Både mannen och kvinnan fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset. 

Båda fick opereras

Inledningsvis uppgav polisen att både mannen och kvinnan var vakna och talbara efter olyckan. Under kvällen skrev polisen på sin hemsida att mannen har dött till följd av olyckan och att hans anhöriga är underrättade. 

– Både den påkörda mannen och kvinnan har vårdats på sjukhus för sina skador, båda har opererats. Tyvärr har mannen avlidit under kvällen, för inte så länge sedan blev vi klara med att underrätta anhöriga, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen. 

På lördagsförmiddagen meddelade polisen att den skadade kvinnan fortfarande vårdas på sjukhus. Hon ska vara allvarligt men inte livshotande skadad och tillståndet är stabilt.

Hur själva olyckan gick till kan Daniel Wikdahl inte gå in på i detalj. 

– Själva olyckan är jag förhindrad att uttala mig om eftersom vi inte äger utredningen längre, säger han. 

Enligt Åklagarmyndigheten arbetar man nu med att samla in uppgifter för att få en bild av vad som hänt. 

– Eftersom de räknar med att höra vittnen till den här olyckan vill man inte släppa några detaljer, för att inte riskera att förstöra utredningen, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten. 

”Otroligt tragiskt”

Enligt ett vittne till UNT så flög personerna flera meter när de blev påkörda. 

Ett vittne berättar för Expressen att han hörde en smäll och därefter gick bort till olycksplatsen. 

– Jag såg inte själva krocken, men bilen var bucklig och det var blod på den, säger han och fortsätter: 

– Det var illa, jävligt illa. Mannen låg på rygg, de försökte räta på honom men det gick inte.  

Samma vittne berättar att runt 20-30 personer samlades runt de skadade personerna och att stämningen snabbt blev upprörd.  

– Det blev en hetsig situation. Det skapade en väldigt stor ilska. 

”Polisen omhändertagen”

Efter olyckan spärrades platsen av och det hölls flera vittnesförhör. Ärendet är överlämnat till den särskilda åklagarkammaren som hanterar polismål. 

Daniel Wikdahl berättar att det var en polis som satt i bilen när olyckan inträffade.

– Kollegan blir omhändertagen enligt de rutiner vi har och efter de önskemål kollegan själv har. Även de andra kollegorna på plats har blivit omhändertagna, säger han. 

Polisen beklagar händelsen och kallar den tragisk. 

– Det är förstås väldigt tråkigt. Det får inte inträffa men nu har det tyvärr gjort det. Är det något som är primärt för polisen så är det att skydda, värna om och hjälpa allmänheten, säger Wikdahl. 

Under kvällen har polispatrullerna i Gottsunda även blivit utsatta för stenkastning och fått hantera knallskott, så kallade bangers, utan att någon har skadats eller gripits. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.