Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två personer döda i skjutning i Norrköping

Larmet om skottlossning kom till SOS Alarm vid 22-tiden och fem ambulanser skickades till platsen.
Foto: Niklas Luks

NORRKÖPING/STOCKHOLM. Storbråket – som ledde till att två bröder dödades i Norrköping – startade redan utanför kyrkan på påskdagen.

När de skulle försonas dagen efteråt skrek i stället en av de inblandade: "Kom och visa er om ni är riktiga män".

Kort därefter urartade bråket med skottlossning och knivar.

Fem personer från båda sidor greps och anhölls natten mot tisdag, enligt uppgift till Expressen ska flera av dem vara bröder med varandra.

Nu råder stor förvirring, en syster till de anhållna har inte haft någon kontakt alls med föräldrarna sedan skottlossningen.

– Vi är väldigt oroliga, säger hon till Expressen.se.

Två bröder, 44 och 48 år gamla, avled efter ett vilt storbråk med knivar och vapen. Konflikten som skakat Norrköping startade redan på påskdagen utanför syrisk-ortodoxa kyrkan S:ta Maria i Ektorp.

Petrus Abada, kyrkoherde i syrisk-ortodoxa församlingen i Norrköping berättar för Expressen om bakgrunden till konflikten.

– Det var ett bråk i förrgår men de skulle försonas i går. Men ändå blev det så här att två bröderna blev mördade och sex personer skadades eftersom minst en av dem som varit med och bråkat tidigare kom tillbaka med en pistol, säger han.

Försoningen slutade i tragik

Prästen berättar också att en kvinna och en man från de inblandade släkterna tidigare varit gifta med varandra.

– Påskdagen var första gången de träffades sedan en lång tid, säger han.

Redan på påskdagen uppstod alltså bråk och polis kallades till kyrkan.

Nästa dag, i tisdags, ska de båda sidorna ha mött varandra runt 20.30 på kvällen för att lösa problemet. Bråket ska i stället ha eskalerat och efter att de två bröderna lämnat platsen ska en av dem ha fått ett samtal med meddelandet: "Kom och visa dig om ni är riktiga män".

– De som dog var mycket snälla personer, man saknar dem, säger Petrus Abada.

Polisen intygar att ett bråk ägde rum i söndags när det var en gudstjänst i Hageby.

– Men det lugnade sig väldigt snabbt och det fanns ingen anledning att tro att det skulle bli något mer, men tyvärr så har det hänt ytterligare saker som gjorde att man valde att ta till så drastiska åtgärder att det slutade med två döda och sex tämligen svårt skadade, säger polisområdeschefen Anne Asp.

Systern: "Vi är oroliga"

Vid tiotiden på måndagskvällen larmades polisen om en pågående skottlossning på Hyvlaregatan i Hageby i Norrköping.

Totalt hittades sex skadade personer på platsen. Under kvällen så konstaterades det att de två bröderna avlidit av sina skott- och skärskador.

Under tisdagsnatten anhölls fem män mellan 20 och 35 år gamla. Tre kunde gripas strax innan klockan tre och två av männen vid sextiden.

Enligt uppgifter till Expressen ska de anhållna finnas på båda sidor av den urartade släktfejden och minst en av de anhållna vårdas fortfarande på sjukhus. Flera av de anhållna ska dessutom vara bröder med varandra. En syster till bröderna säger att hon inte vet mycket om situationen.

– Vi vet inte hur det är med dem som är på sjukhus, vilka som är anhållna, ingenting. Jag vet inte hur det är med mina föräldrar. Jag har ingen information alls.

– Vi läser på internet och i tidningar för att se vad det finns för information, som alla andra. Det är ingen som har ringt oss. Vi är väldigt oroliga. Jag vet inte vad som ligger bakom det här heller eftersom jag inte bor där.

Lois Gabriel, 42, är avlägset släkt med de dödade männen.

– Det är katastrof. I söndags var det lite bråk, men det var ingen som fattade att det skulle bli så här stort, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är för jävligt det som har hänt. Om någon slår min bror kanske jag slår tillbaka. Men inte skjuter! Den här konflikten har blivit alldeles för stor, säger han.

Polisen: "Ett släktdrama"

Landstinget i Östergötland uppger att två av de skadade hemmahörande i Södertälje och vårdas nu på Universitetssjukhuset i Linköping. Det ska röra sig om en man i 40-årsåldern som vårdas för lindrigare skador efter att ha blivit knivskuren. En man i 30-årsåldern uppges vara allvarligt skottskadad och opererades akut under natten. Läget ska dock vara stabilt.

Två av de anhållna misstänks för mord, två för medhjälp till mord och en för försök till mord. De är anhållna som skäligen misstänkta, uppgav polisen på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Initialt i natt fattade jag beslut i anhållandet. Fem personer är anhållna. De har en relation, men på vilket sätt om de är släkt, familj eller vänner och om det är sida A eller B vet vi inte ännu, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare vid tingsrätten i Östergötland.

Han säger att de nu utreder vad som startade bråket - men att det inte handlar om någon grov organiserad brottslighet.

– Grunden till grälet vet vi inte ännu. Det är ett släktdrama där en familjefejd spårat ur. Vi försöker nu ta reda på varför de börjat bråka och varför de tagit till vapen, säger Angervåg.

"Kaotiskt och rörigt"

Ett vittne som Expressen.se pratat med säger att hon såg 30-40 personer som slogs innan hon hörde skott avlossas.

Polisen beskriver situationen som mycket rörig.

– Det var väldigt kaotiskt och rörigt på platsen. Det finns ju uppgifter om att det varit ungefär hundra personer i rörelse i samband med det här bråket, så det finns säkert ett antal personer som inte hade intresse av att träffa polisen och nu väntar på sin tur i kön där, säger Östergötlandspolisens presstalesman Thomas Agnevik.

Polisen går i nuläget inte ut med uppgifter om hur gripandet gått till eller var de skett. Man säger inte heller något om ålder på dem eller relation till offren.

Det kan bli aktuellt med fler gripanden och polisen söker både gärningsmän och målsäganden. Polisen har tagit en mängd beslag, bland annat flera bilar, och kommer att göra husrannsakan på flera platser. Av hänsyn till förundersökningen går man dock inte heller ut med detaljer kring detta.


Förtydligande: I en tidigare version av texten kunde man förstå det som att de inblandade i skottlossningen är medlemmar Petrus Abadas församling, men detta stämmer inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.