Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två personer döda i ny attack i Egypten

Två personer har skjutits ihjäl vid pyramiderna i Giza. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Ed Giles
Det var i vid pyramiderna i Giza i Egypten två personer sköts ihjäl.
Foto: Google maps

En polis och en militär har skjutits ihjäl nära pyramiderna i Giza, Egypten.

De attackerades på väg till sitt arbete av okända beväpnade män, enligt The Guardian.

IS ska via Twitter ha tagit på sig ansvaret för attacken – den tredje i Egypten på tre dagar.

– Det finns en risk att vi kan se detta spridas till andra länder, i takt med att IS försvagas i Irak och Syrien, säger terrorexperten Hans Brun i Expressen TV.

Dagen efter våldsattacken i Hurghada, där tre turister höggs med kniv, har två personer skjutits ihjäl vid ett annat turistmål i Egypten: Pyramiderna i Giza.

Enligt brittiska The Guardian handlar det om en soldat och en polis som blivit skjutna när de var på väg till jobbet. Inrikesministeriet skriver att männen attackerades av okända män när de färdades i en bil.

Enligt Metro är gärningsmännen fortfarande på fri fot. Metro skriver också att soldaten och polisen som sköts ihjäl inte var beväpnade.

– Omedelbart efter händelsen har flera vägspärrar placerats ut i Muneeb-området för att kunna få fast angriparna, säger en säkerhetskälla till en lokal nyhetsbyrå enligt Metro.

Enligt flera medier, däribland Daily Star och nyhetsbyrån AFP, har IS tagit på sig ansvaret för attacken i ett uttalande på Twitter.

I uttalandet står det, enligt Daily Star, att IS-gruppen påstår sig ha öppnat eld mot tre fordon i en konvoj.

Attack i torsdags

Attacken kommer en dag efter att knivbeväpnade män tagit sig in på ett turisthotell i Hurghada. Tre turister, två österrikare och svensken Sammie Olovsson, 27, skadades i knivattacken som inträffade på hotellet Bella vista.

Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet som lämnade en gärningsman död. Den andra gärningsmannen ska vara svårt skadad efter att ha skjutits av polis. En av gärningsmännen från hotellattacken ska komma från Giza.

I torsdags öppnade okända vapenmän eld mot en turistbuss och ett hotell i närheten av pyramiderna. Inga personskador rapporterades efter attacken, som ska ha utförts av två maskerade män, skriver The Telegraph.

I samband med attacken mot hotellet och bussen ska ett 15-tal personer ha skjutit smällare och nödraketer mot säkerhetspersonal.

En person greps efter dådet men polisen har ännu inte lyckats hitta resten av de misstänkta.

Skjutningarna ska ha varit riktade mot israeliska turister och enligt nyhetsbyrån AP, och flera andra medier, har en IS-sympatiserande grupp baserad på Sinaihalvön tagit på sig dådet. Tidigare har IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi beordrat att judar ska attackeras "överallt".

Terrorexperten: Kan spridas

Den 28 november 2015 gick maskerade män ombord på en motorcykel attack mot fyra poliser mellan pyramiderna i Giza och Sakkara. Alla fyra poliser dog i attacken. En egyptisk IS-grupp tog snabbt på sig ansvaret för dådet.

Den 3 juni tidigare samma år inträffade en liknande händelse när två egyptiska poliser sköts ihjäl – även det vid pyramiderna i Giza.

Egypten har den senaste tiden haft problem med islamistiska attacker mot säkerhetstjänst och militärer i Sinai-regionen. Enligt The Jerusalem Post har den typen av våldsdåd krupit närmare huvudstaden och turistmål som tidigare ansetts säkra har blivit har blivit drabbade.

Hans Brun, terrorexpert på Försvarshögskolan, menar att det kan vara en terrorvåg som är på infart över Nordafrika. Det finns, enligt Brun, tecken på att IS-krigare rör sig tillbaka till sina hemländer i Nordafrika. Till Tunisien ska flera hundra ha återvänt.

– Det finns risker att vissa av dem ska fortsätta den jihadistiska kampen i Nordafrika, säger han i Expressen TV:s sändning.

– Det finns en risk att vi kan se detta spridas till andra länder, i takt med att IS försvagas i Irak och Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.