Två slogs ner under Pride-evenemang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under den gångna veckan har homofobiska budskap klottrats i Rissne och en regnbågsfärgad bänk satts i brand rapporterar Mitt i Sundbyberg.
Foto: / AKTIVITETSHUSET HUNDRA74AN

Två personer misshandlades under Rissne Pride under fredagskvällen.

– Det var några ungdomar som tog ner en Pride-flagga, det blev en diskussion kring detta och det dök sedan upp två personer som misshandlade två andra, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Polisen fick in larmet om misshandeln strax efter klockan 20 på fredagskvällen.

Ett gäng med ungdomar hade enligt polisen tagit ner en Prideflagga som satt uppe under evenemanget Rissne Pride. 

– Det blev en diskussion och sedan dök det upp två män som misshandlade två andra personer, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Två skadades

När polisen kom till platsen hade de två misstänkta gärningsmännen avvikit. De två personerna som misshandlats behövde inte uppsöka sjukvård. Polisen har skrivit en anmälan och hållit förhör på platsen. Fallet rubriceras som misshandel.

Rissne Pride är en picknick som anordnas som svar på den senaste tidens vandalisering och klotter med homofobiska budskap som dykt upp i området.

Enligt Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen saknade evenemanget tillstånd hos polisen och därför skrevs även en anmälan gällande detta.

Svar på vandalisering

Under den gångna veckan har homofobiska budskap klottrats i Rissne och en regnbågsfärgad bänk satts i brand rapporterar Mitt i Sundbyberg. 

Den regnbågsfärgade bänken är en del i ett större konstprojekt där flera bänkar målats med budskapet om alla människors lika värde av unga tjejer.

Jennifer Jerez är verksamhetsansvarig på aktivitetshuset Hundra74an som ligger bakom de målade bänkarna.

– En av de här bänkarna provocerade vissa hatare så otroligt mycket så att det blev en sådan här reaktion, säger Jennifer Jerez.

"Väldigt frustrerande"

Hon beskriver kvällens händelser vid Pride-evenemanget som att ett gäng ungdomar dök upp och uppträdde hotfullt. Hon är dock noga med att lyfta fram att den stora majoriteten av dem som var på plats för picknicken var där för att stötta mångfalden.

En av dem som visat intresse för Rissne Pride var utbildningsminister Gustav Fridolin. Hans pressekreterare säger på fredagskvällen att MP-språkröret tog del av evenemanget.

Jesper Wiklund, V, är oppositionsråd i Sundbyberg och en av initiativtagarna bakom kvällen.

– Det är väldigt frustrerande och även förvånande, jag trodde inte att folk skulle gå så långt. Det är en sak med klotter och vandalisering. Man har tagit ett rejält kliv när man faktiskt ger sig på människor, säger han.

Enligt Jesper Wiklund uppstod det diskussioner under firandet vilket sedan ledde fram till misshandeln.

– Det var inte så att det fanns många där som var ifrågasättande, men det var en rätt lång diskussion som pågick, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.