Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHLTvå män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHLTvå män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Två män har skottskadats på en pizzeria i Flogsta i Uppsala. Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Två skjutna på pizzeria – är förda till sjukhus

Publicerad

Två män har skottskadats och förts till sjukhus efter en skjutning på en pizzeria i Flogsta i Uppsala.

– De var talbara under transporten, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl  vid Uppsalapolisen.

Enligt Aftonbladet misstänker polisen att gärningsmannen rekat vid lokalen före dådet.

Samtidigt har tungt beväpnad polis under natten slagit till i en räd mot en bostad i Stenhagen i västra Uppsala, skriver UNT.

Polisen larmades klockan 20.47 om att det var skottlossning på en pizzeria i stadsdelen Flogsta i Uppsala.

– Två män är skadade, men det är oklart hur svårt skadade de är i nuläget, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Ett stort polispådrag har skickats till platsen. Dessutom söker en helikopter i området. Enligt polisen ska det ha funnits flera vittnen på platsen. 

Tungt beväpnad polis slog till mot bostad

Ingen är gripen som misstänkt, men under natten slog tungt beväpnad polis till mot ett bostadsområde i Stenhagen i västra Uppsala, rapporterar Upsala Nya Tidning. En låssmed ska ha rekvirerats för att ta sig in i bostaden. Enligt tidningen är det oklart om det finns ett samband med skjutningen på pizzerian under fredagskvällen.

– Ja vi har varit där men det är inget jag kommer säga vad det rör sig om, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl polisregion Mitt, till tidningen. 

De skadade personerna har förts till sjukhus. 

– De ska inte vara livshotande skadade, säger Pär Olsson, RLC-befäl vid polisen i Region Mitt vid klockan kvart i sex på lördagsmorgonen. 

Har ni någon uppfattning om vilka de skadade personerna är?

– Vi har en identitet på personerna, men det är inget vi går ut med. Och om de är kända av oss sedan tidigare har jag ingen koll på. Vi har en del uppslag, men de behåller vi för oss själva, säger Marcus Svensson.

Hur pass skadade är de?

– De var vid medvetande och talbara under transporten till sjukhuset. Den ene fördes dit med ambulans, den andre av en privatbilist. Men även om man är skjuten på ett ställe som för oss låter som ofarligt, så kan skottskadan få katastrofala följder.

De två är i 20-30-årsåldern och enligt Marcus Svensson känner personerna inte varandra.

– Det jag kan säga är att de inte känner varandra, säger han.

Rekade lokalen innan dådet

Polisen misstänker att skytten varit på plats och rekat lokalen innan dådet. Tio minuter senare kom gärningsmannen tillbaka och avlossade flera skott, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Uppgiften om att gärningsmannen varit i lokalen tidigare kan inte Marcus Svensson på Uppsalapolisen varken bekräfta eller dementera.

– Det är en gärningsman som avlossat flera skott, men hur många kan jag inte säga. Vi har många olika vittnesuppgifter men hur många skott det handlar om kommer den tekniska undersökningen visa, säger Marcus Svensson.

Ytterligare personer befann sig på pizzerian i Flogsta, men ingen skadades.

Rubriceras som mordförsök

Händelsen rubriceras som försök till mord.

Polisen är intresserad av att att alla som hört eller sett något tar kontakt på telefonnummer 114 14.

Ingen gärningsman är ännu frihetsberövad.

Flogsta är främst ett studentbostadsområde och är uppbyggt runt två gator.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag