Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två män gripna
för färjevåldtäkten

Det var under en kryssning den första helgen i februari i år som den misstänkta våldtäkten ska ha skett på Viking Lines populära färja M/S Amorella.
Foto: Magnus Jönsson
Vid ankomsten i Åbo greps fem män, misstänkta för grov våldtäkt på färjan M/S Amorella.
Foto: AP

Expressen kan avslöja att polisen har nått ett genombrott i utredningen kring den misstänkta våldtäkten mot en kvinna på Viking Lines kryssningsfärja M/S Amorella första helgen i februari.

Två av de män, som tidigare satt anhållna som misstänkta, har gripits på nytt.

Enligt uppgifter till Expressen består den nya bevisningen av DNA-träff.

Det var under en kryssning den första helgen i februari i år som den misstänkta våldtäkten ska ha skett på Viking Lines populära färja M/S Amorella. Då var färjan på väg från Stockholm. Vid ankomsten i Åbo greps fem män, misstänkta för grov våldtäkt.

Efter den misstänkta våldtäkten greps sammanlagt åtta personer.

Utredningen inleddes i Finland. Men ganska snart kom den svenska polisen in i utredningen.

Begärdes alla häktade?

– Nej, fyra begärdes häktade, och häktades, i Sverige, säger Frida Rylander. Utredningen är inte nedlagd mot någon av de åtta personer som greps inledningsvis.

Men polisen lyckades inte binda männen till våldtäkten.

"Lite nya omständigheter"

Nu har bevisläget förändrats, enligt nya uppgifter till Expressen. Två av de män, som tidigare var anhållna i ärendet, har tagits in igen. Det skedde under måndagen, bekräftar den ansvariga åklagaren Frida Rylander för Expressen:

– De kom in på eftermiddagen. Brottsmisstanken är fortfarande grov våldtäkt. Det har inte förändrats. Det har framkommit lite nya omständigheter, säger hon.

Ny bevisning?

– Ja, det kan man ju säga.

DNA?

– Kan vara så.

"Det är förhör inplanerat"

Enligt uppgifter till Expressen är det en lång tids utredningsarbete som har fört utredningen framåt. Efter det misstänkta sexövergreppet säkrades en mängd olika spår som skickades på analys. Det som gjorde att männen hämtades in igen var just DNA-träff på SKL, eller Nationellt forensiskt center, NFC, som det numera heter.

Vad händer nu?

– Vi ska hålla förhör, sedan får vi se vad som händer. Det är förhör inplanerat. Jag tror att det kommer att ske under tisdagen, säger Frida Rylander.

Expressen talade med en person som åkte med färjan under den aktuella natten. Han beskrev då att personer från de misstänkta gärningsmännens grupp antastade flera tjejer under kvällen:

– De var runt och letade efter tjejer – både vid hytterna och inne på diskot. En tjej berättade att de försökte tjata med sig henne till deras hytt. Vid ett tillfälle fick en i vårt sällskap gå emellan för att få dem att backa, berättade mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.