Den 17 oktober begicks en grov våldtäkt mot en ung kvinna i Ludvika. Nu har två gripits.

Den 17 oktober begicks en grov våldtäkt mot en ung kvinna i Ludvika. Nu har två gripits.

Två män gripna
efter gruppvåldtäkt

Publicerad

Den 17 oktober begicks en grov våldtäkt mot en ung kvinna på Fredsgatan i Ludvika, Dalarna.

Nu har två män gripits efter DNA-träff, skriver Dala-Demokraten.

Nu jagas en tredje misstänkt person för gruppvåldtäkten.

Efter tre månader fick NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, äntligen DNA-träff.

Under onsdagen greps de båda männen, 24 och 29 år gamla, misstänkta för den brutala våldtäkten mot en kvinna på Fredsgatan den 17 oktober förra året. Båda är nu anhållna. Sammanlagt har ett tiotal personer topsats i utredningen, erfar Expressen.

Fallet har varit uppe i SVT:s Veckans brott. Expressen har också uppmärksammat överfallet.

Frågade om hon hade cigaretter

Den unga kvinnan hade varit ute på kvällen och mötte männen som misstänks ha våldtagit henne på vägen hem.

Hon har i förhör berättat att de frågade om hon hade cigaretter. När hon skulle fortsätta hemåt, följde männen efter henne i smyg. Hon slets in på en bakgård vid Fredsgatan, där hon blev gruppvåldtagen.

Personer som passerade förbi i området hörde kvinnans desperata skrik på hjälp – och kom till hennes undsättning.

– Hade inte de här personerna råkat passera och ingripit kunde det här ha slutat betydligt värre, säger spaningsledaren Leif Nykvist till Dala-Demokraten.

Utöver DNA på brottsplatsen kunde den våldtagna kvinnan lämna ett bra signalement på gärningsmännen. Nu har två av dem gripits.

Jagar ännu en misstänkt

Polisen söker nu efter en tredje misstänkt man.

Leif Nykvist tror att polisen lyckas knyta även honom till brottet.

– Vi räknar med att binda också honom vid brottet. Det återstår några spaningsåtgärder först, säger han till DD.

I augusti förra året inträffade en annan gruppvåldtäkt i Ludvika. Där har sex män dömts. En av de tilltalade dömdes till fem års fängelse för grov våldtäkt. De övriga fem dömdes till fängelse i tio månader vardera för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Domarna har överklagats till hovrätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag