Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män döms efter storbranden i Ängelholm

Två unga män döms för att ha anlagt branden på sjukhusområdet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det sammanlagda värdet på byggnaderna som skadades eller riskerade att komma till skada är omkring 100 miljoner kronor, enligt åklagaren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Närmare 40 äldre fick evakueras vid branden som förstörde fem huskroppar på Södra sjukhusområdet i Ängelholm.

Nu döms två unga män till rättspsykiatrisk vård respektive sex års fängelse för grov mordbrand efter att ha anlagt storbranden förra våren.

Enligt åtalet anlades branden natten till den 16 mars – i eller vid en soffa inne i ett HBV-hem. Den spred sig sedan till fyra intilliggande byggnader och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun.

Männen, som är 18 respektive 21 år, bodde då i ett HVB-hem på området. De åtalades för grov mordbrand, något männen före rättegången förnekade. En av de två medgav dock att han har anlagt brand, och i förundersökningen sade han att det inte var meningen att branden skulle få en så stor spridning. Motivet angavs i ett tidigare polisförhör vara att de ville markera missnöje för personalen.

En av de åtalade, 21-åringen, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han är allvarligt psykiskt störd – och att han också var det då branden anlades. Han döms till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Den andre mannen, som även han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, led inte av någon allvarlig psykisk störning vid brottet och döms därför till sex års fängelse av Helsingborgs tingsrätt.

Det sammanlagda värdet på byggnaderna som skadades eller riskerade att komma till skada är omkring 100 miljoner kronor, har åklagaren tidigare skrivit i stämningsansökan.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Följ senaste nytt i Expressens livesändning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.