Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora skador på Nord Stream 1 – läcker gas

Danska försvarsmakten har publicerat film från Nord Stream-läckaget.
Gasläckan från Nord Stream 2 syns tydligt på vattenytan.
Foto: Danska försvaret
Gaspriserna har ökat efter de konstaterade läckorna.
Foto: Stefan Sauer / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter i tyska medier kan det vara en riktad attack. Bild på ett fartyg under arbetet med gasledningana 2018.
Foto: BERND WUESTNECK / AP TT NYHETSBYRÅN

Totalt tre läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2. 

Samtidigt höjer Danmark beredskapsnivån – och Sverige och Danmark har skickat ut varningar till fartyg om att hålla sig borta från områdena.

Enligt den danska energimyndigheten är området med gasbubblorna från läckan mer än 100 meter i diameter.

Avgående statsminister Magdalena Andersson säger att en övergångsregering kan ”agera med full kraft” i en ”sådan här situation”, rapporterar TT.

Under det senaste dygnet har flera läckor upptäckts på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 i Östersjön. 

I går uppgav danska Sjöfartsstyrelsen först att en gasläcka inträffat sydost om Bornholm. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters kom det rapporter om läckan efter ett tryckfall i gasledningen Nord Stream 2, som går mellan Ryssland och Tyskland. 

– Myndigheterna hade sett ett ”stort bubbelfält nära Bornholm”, säger Nord Streams talesman Ulrich Lissek till Deutsche Welle. 

Därefter kom rapporter om ytterligare läckage från Nord Stream 1 på två olika platser, från ett passerande fartyg. 

Totalt rör det alltså sig om tre stycken läckor. Läckorna har, enligt data från Sjöfartsverket, inträffat på mellan 70 och 80 meters djup.

Magdalena Andersson: Kan agera med full kraft

Den avgående statsministern Magdalena Andersson (S) har kommenterat läckagen i intervju med TT:

– Jag förstår att många svenskar nu känner sig oroliga hur det här ska hanteras samtidigt som vi har en övergångsregering. Där kan jag lämna lugnande besked – även en övergångsregering kan agera med full kraft i en sådan här situation. Vi har löpande kontakt med ansvariga myndigheter, vi har också kontakt med regeringar i andra länder, inte minst den danska regeringen, säger hon till nyhetsbyrån.

Andersson vill dock inte kommentera vilka möjliga kontakter Sverige kan ha haft med andra länder om läckan.

På frågan om hon är orolig för att läckagen kan vara en del av någon form av hybridkrigsföring svarar hon:

– Det är precis den typen av frågor som nu behöver undersökas ordentligt av ansvariga myndigheter, säger Andersson till TT.

”Saknar motstycke”

Bolaget Nord Stream AG, som sköter driften av ledningarna, har i ett uttalande angett att skadorna på ledningarna ”saknar motstycke”, rapporterar Reuters.

Den danska energimyndigheten misstänker att det rör sig om ett stort hål, eftersom det läckt ut ”mycket gas” hittills, skriver Berlingske enligt TV 2.

– Det är ett riktigt stort hål, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten, till Berlingske.

Enligt myndigheten är området med gasbubblorna från en av läckorna mer än 100 meter i diameter. 

Enligt Kristoffer Böttzauw räknar man med att gasen kommer fortsätta strömma ut i flera dagar. Att skicka ner dykare till de skadade rören är för farligt och fartyg som går in ovanför läckagen riskerar på grund av de kraftiga bubblorna att förlora bärkraften och sjunka. Dessutom riskerar miljön på grund av gasutsläppet att vara ytterst brandfarligt där minsta gnista riskerar att antända den utströmmande gasen, säger Kristoffer Böttzauw enligt Berlingske.

Danska försvarets bild av en av läckorna.
Foto: Danska försvaret

Nord Streams gasledningar

Nord Stream 1, som går mellan Ryssland och Tyskland, invigdes 2011 och förser Europa med gas. I början av september stängde Ryssland av gasledningen.


Nord Stream 2 stod klar 2021 men har aldrig tagits i bruk.


Hur mycket gas som läckt ut är oklart men Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas.


Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.


Källa: TT

Kring varje av de tre platserna är det förbjudet att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter.

– Det handlar om gas som är explosiv. Vi har tagit till ett väl tilltaget säkerhetsavstånd kring de här platserna, säger Lisa Mjörning, presstalesperson på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

”Kan inte ha orsakats av båt”

En av läckorna ligger på svenskt vatten och två på danskt. 

Sjöfartsverket är inte direkt inblandade i arbetet med att undersöka läckorna, ett arbete som enligt Lisa Mjörning sköts helt av Nord Stream.

– Vi vet ingenting om orsaken utan har bara fått information om läckorna. Men det är så pass djupt att det inte kan ha orsakats av en båt. De här ledningarna ligger på sjöbotten, säger Lisa Mjörning.

Fartyget Amfitrite som tillhör svenska Kustbevakningen, med hemmahamn i Karlskrona, är på väg mot en av läckorna. Det väntas vara framme sent under tisdagseftermiddagen.

Fartyget har primärt två uppgifter: se till att sjötrafiken följer de anvisningar och avstånd som gått ut, men även kontrollera det utsläpp som skett.

– Det här fartyget är kemklassat och har förmåga att gå in i kontaminerad miljö och in i ett gasmoln. Det är inte aktuellt just nu, det innebär risker. Men vi får se hur det utvecklar sig, det finns många eventualiteter i det här, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen. 

https://twitter.com/forsvaretdk/status/1574739041504870400?s=20&t=KMgYA8_iLrHzlDx1UNNxeQhttps://datawrapper.dwcdn.net/B04Eo/2/

Experten: ”Osannolikt” med olycka

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, konstaterar för TT att det teoretiskt kan hända att fartyg som kastar ankare kan förstöra den här typen av infrastruktur, men att den förklaringen inte är sannolik då flera rör drabbats ungefär samtidigt.

– Det är osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades, säger han till TT.

Tyska Der Tagesspiegel, som stöder sig på en icke namngiven källa med insyn i tyska regeringens och myndigheters bedömning, skriver att man i Berlin utgår från ett medvetet sabotage, skriver TT. 

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger den icke namngivna källan till tidningen. 

Enligt ett uttalande från Kremls talesperson Dmitrij Peskov är situationen vid Nord Stream-ledningarna är ”mycket oroväckande”, och det går inte att utesluta sabotage.

Nu vill Moskva att händelsen utreds.

– Inget alternativ kan uteslutas just nu, säger Dmitrij Peskov enligt Reuters.

– Det här är en fråga om hela kontinentens energisäkerhet, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

Gaspriset stiger

Sveriges gasförsörjning bedöms inte påverkas i nuläget, uppger svenska Energimyndigheten för SvD.

”NS1 och NS2 gav inget flöde in till Tyskland varför läckagen inte bedöms påverka lageruppbyggnad, som nu har en relativt hög nivå i Europa. Energimyndigheten fortsätter följa händelsen”, skriver man i ett mejl till tidningen.

Gaspriset stiger på tisdagen med 3,3 procent i Europa, efter att ha fallit fyra dagar i rad. På måndagen var gaspriset på den lägsta nivån på tre månader, skriver TT. 

Samtidigt kan nu Danmark höja beredskapsnivån efter läckorna. 

Danska TV2 rapporterar att energimyndigheten ber det statliga elföretaget Energinet att höja beredskapsnivån för el- och gassektorn. 

Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att ”havet bubblar”, enligt Jyllandsposten, skriver TT. 

I Danmark har även ett antal myndigheter samlats i den nationella operativa staben (NOST) för att samordna hanteringen av gasläckorna i Östersjön, skriver TV 2.

NOST samlas när allvarliga kriser eller incidenter drabbar Danmark. Syftet är att styra och samordna de operativa insatserna över myndigheter.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att det inte går att utesluta sabotage, skriver TT.

– Vi kan i alla fall inte utesluta det. Det är för tidigt att dra slutsatser ännu. Men det här är en extraordinär situation, säger hon under en presskonferens i Polen.

Seismologen: ”Säker på att det är en sprängning”

Björn Lund berättar att en explosion registrerades nära gasledningen under tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.