Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två kvinnor och en man åtalade för kopplerihärva

De nu åtalade personerna ska ha ordnat boende till kvinnorna i de olika städer där de sedan bott och utfört sexuella tjänster.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
De nu åtalade greps i mars 2021 och tros ha skött all kontakt med sexköparna och bestämt priser och vilka sexuella tjänster som skulle utföras.
Foto: STINA STJERNKVIST/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Omkring 10 kvinnor från Syd- och Centralamerika är målsäganden.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två kvinnor och en man misstänks ha drivit en omfattande organiserad prostitutionshärva och åtalas för grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott.

Enligt polisen kan det röra sig om så många som 1 300 personer som betalat för sex i flera städer i Sverige, däribland Uppsala och Stockholm.

– De misstänkta tros ha tjänat miljonbelopp på att bedriva organiserad sexhandel, säger Niklas Terlinder, vid Polisregion Mitt.

Polisen har under en längre tid utrett en kopplerihärva. Brotten ska ha pågått under ett antal år i flera städer i Sverige, inklusive huvudstaden.

På torsdagen åtalades två kvinnor och en man vid Uppsala tingsrätt misstänkta för att ha skött all kontakt med sexköparna och bestämt priser och vilka sexuella tjänster som skulle utföras. Åtalspunkterna är grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott. Koppleri är att främja eller förmedla prostitution.

– Cirka tio kvinnor som kommer från Syd- och Centralamerika är målsäganden. Kvinnorna har hänsynslöst utnyttjas till att sälja sexuella tjänster bland annat i Uppsala, Västerås, Örebro och Stockholm men även i andra delar av Sverige. De misstänkta tros ha tjänat miljonbelopp på att bedriva organiserad sexhandel, säger Niklas Terlinder gruppchef regionala utredningsgruppen för människohandel i Polisregion Mitti i ett pressmeddelande.

”Varit helt utelämnade till de misstänkta”

De nu åtalade personerna ska ha ordnat boende till kvinnorna i de olika städer där de sedan bott och utfört sexuella tjänster. De misstänkta ska ha haft kontakt med kvinnorna om de bokade kunderna; vilka sexuella tjänster som beställts och vad kunderna skulle betala. Förutom kontant betalning har betalningen i flera fall skett via en digital betaltjänst direkt till de misstänkta.

– Ofta talar kvinnorna varken svenska eller engelska och har i och med det inte haft möjlighet att kommunicera med sexköparna utan har varit helt utelämnade till de misstänkta, säger Niklas Terlinder. 

Under utredningens gång har polisen också identifierat ett stort antal personer misstänkta för köp av sexuell tjänst.

– I utredningen har det förekommit uppgifter på att det kan röra sig om så många som 1 300 köpare som betalat för sex. Vi har kunnat upprätta anmälningar och inleda förundersökning gällande köp av sexuell tjänst mot ungefär 60 av dessa, säger Niklas Terlinder. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.