Två kvinnor allvarligt skadade efter kejsarsnitt

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Danderyds sjukhus anmäler sig själva enligt lex Maria efter att två kvinnor som gjort kejsarsnitt fått allvarliga vårdskador. 

En av kvinnorna drabbades av blodförgiftning orsakad av en venkateter. 

Den andra kvinnan fick en kraftig blödning och behövde operera bort en äggledare.

”Patienten fick utstå mycket lidande”, skriver sjukhuset. 

Två kvinnor har fått allvarliga vårdskador efter sina kejsarsnitt på Danderyds sjukhus, skriver sjukhuset i två lex Maria-anmälningar till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. 

En kvinna drabbades av blodförgiftning efter att hon gått igenom ett akut kejsarsnitt. Det som orsakade blodförgiftningen var bakterier som spridits från en venkateter, en så kallad PVK, som suttit på kvinnans hand. 

Sjukhuset: Smärtsamt efterförlopp

En annan kvinna drabbades av en stor blödning och behövde operera bort en äggledare som skadats under en behandling. 

”I samband med ett akut kejsarsnitt, på en patient som tidigare förlösts med kejsarsnitt, uppstår en skada på livmodern. Skadan handlades inte enligt befintliga rutiner vilket bidrog till en stor blödning”, skriver sjukhuset om kvinnans fall. 

Sjukhuset skriver att kvinnan fick ett smärtsamt, jobbigt och psykiskt påfrestande efterförlopp. 

I båda fallen har kvinnorna fått längre vård på grund av skadorna som har uppstått efter kejsarsnitten och har även fått utstå ett fysiskt och psykiskt lidande. 

Cecilia lämnades ensam på rummet med krystvärkar

”Panik när jag känner att jag är ensam.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.