Nicolas Sarkozy och François Hollande.
Nicolas Sarkozy och François Hollande.

Två kämpar om att bli Frankrikes president

Publicerad

Tio kandidater kämpar om presidentposten i Frankrike.

Men duellen står mellan högerpresidenten Nicolas Sarkozy, 57, och socialistpartiets utmanare François Hollande, 58.

Men vad tycker de egentligen om arbetslöshet, invandring och pensionsålder? Läs här och få en snabb-guide till franska valet.

Efter fem år som president har Nicolas Sarkozy inte varit övertygande i rollen som president. Frankrike kämpar med en stor statsskuld och en låg tillväxt på endast 1,7 procent av BNP. Sveriges tillväxt är mer än det dubbla - 3,9 procent.

Även den franska arbetslösheten har stadigt stigit till 10 procent - den högsta noteringen på tolv år. Bland ungdomar upp till 24 år är arbetslösheten 22,4 procent.

Landets presidentkandidater är tio men de flesta opinionsmätningar visar att favoriterna är socialisten Francois Hollande och högerpresidenten Nicolas Sarkozy. De kommer att få flest röster vid söndagens val och därmed gå vidare till en andra valomgång den 6 maj.

I flera franska medier har det kommit kritik mot att valkampanjen har hållit en låg nivå och att viktiga frågor inte alls debatterats tillräckligt. Opinionsmätningar visar att nästan var fjärde väljare fortfarande är osäker på vem man ska rösta på.

– Nivån på valkampanjen har varit väldigt låg. Den senaste frågan som diskuterades var kostnaden för körkort i stället för att fokusera på landets ekonomi och utbildning, som är mer akuta frågor, säger företagaren Guy Caraes, 58, till Expressen.

ARBETSLÖSHET

Hollande: Vill skapa 150 000 jobb inom offentlig sektor och minska ungdomsarbetslösheten genom att ge 500 000 unga jobb mot att företagen slipper betala sociala avgifter under tre år.

Sarkozy: Företag som anställer arbetslösa över 55 år i minst sex månader slipper sociala avgifter. Arbetslösa måste tacka acceptera tillgängliga jobb.

KÖPKRAFT

Hollande: Minimilönen ska sättas efter tillväxten och inte inflationen.

Sarkozy: Vill höja årslönen för lågavlönade med 840 Euro per år.

HJÄLP TILL FÖRETAG

Hollande: Vill uppmuntra till privat sparande genom att locka med höga räntor. Pengarna ska lånas ut till företag.

Sarkozy: Vill höja momsen med 1,6 procent till 21,2 procent för att sänka arbetsgivaravgifterna.

PENSIONEN

Hollande: Vill sänka pensionsåldern till 60 år.

Sarkozy: Vill behålla sin reform från 2010 då pensionsåldern höjdes från 60 till 62 år.

STATSSKULDEN

Hollande: Vill försöka minska statsskulden så att den bara är 3 procent av BNP år 2013 och i balans år 2017. Detta ska finansieras med höjda skatter för höginkomsttagare och beräknas inbringa 29 miljarder Euro.

Sarkozy: Vill ha statsskulden i balans 2016. Vill skapa en byrå för ekonomisk brottslighet som bekämpar skatte- och bidragsfusk.

UTBILDNING

Hollande: Vill förlänga skolåret - på fem år är målet att halvera antalet ungdomar som går ut utan godkända betyg. Vill anställa 60 000 lärare.

Sarkozy: Vill satsa på individuella utbildningsprogram och ge mer självständighet till skolorna för att ta specialkompetens. Vill ge lärarna möjlighet att arbeta 26 timmar i veckan i stället för 18 timmar.

BOENDE

Hollande: Vill satsa på 150 000 nya socialbostäder för de fattiga.

Sarkozy: Vill halvera stämpelskatten vid fastighetsförsäljningar.

SJUKVÅRD

Hollande: Vill sänka priset på läkemedel och vill att priserna ska vara lika för privat och offentlig vård.

Sarkozy: Vill satsa på att minimera sjukvårdsfusk och vidareutveckla möjligheten att kunna konsultera läkare över internet.

KÄRNKRAFT

Hollande: Vill reducera kärnkraften från 75 till 50 procent av den totala elproduktionen fram till 2025.

Sarkozy: Vill behålla kärnkraften i samma form och även utveckla kärnkraften.

INVANDRINGEN

Hollande: Vill ha en årlig debatt i parlamentet för att bestämma antalet arbetsinvandrare som ska få komma till landet. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader.

Sarkozy: Vill de närmaste fem åren nästan halvera invandringen från 180 000 till 100 000 personer per år. Vill införa språkkrav för migranters familjemedlemmar som vill flytta till Frankrike.

Källa: Le Monde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag